![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tartalmas rakott tészta rengeteg sajttal, spenótos ricottával és paradicsommal
![rakottészta2](https://kep.index.hu/1/0/3737/37370/373705/37370545_2852585_0fd33d651914a9300a7d8a56abe10857_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A ricotta és a spenót tökéletes párost alkotnak, legyen szó bármilyen fogásról, ezzel a duóval nem lőhetsz mellé.
Ha szereted a spenótot, mindenképpen készítsd el ezt a mennyei rakott tésztát, ha pedig most barátkozol vele, adj neki egy esélyt ebben a formában, biztosan megkedveled.
Tavasszal isteni fogásokat készíthetsz friss spenótból, a tojást is feldobhatod vele, tölteléket is készíthetsz belőle, de akár rakott tésztába is keverheted, mint az alábbi receptben. A ricottával, a fűszeres paradicsomszósszal és a rengeteg sajttal rétegezve elképesztően finom lesz.
Fontos, hogy a spenótot fonnyaszd meg, mielőtt a ricottába kevernéd, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet. Ha szeretnéd, össze is darabolhatod kisebbre, hogy szépen elvegyüljön a szószban. A spenót mellett a sajt a másik főszereplő, a ricottába és a tészta tetejére is szórj belőle bőségesen.
Spenótos-paradicsomos rakott tészta
![rakottészta](https://kep.index.hu/1/0/3737/37370/373705/37370555_697c8c31f3931c729271eb0c0fc27177_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
Az alaphoz:
- 400 gramm penne
- 200 gramm mozzarella
A ricottás réteghez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 gramm friss spenót
- 500 gramm ricotta
- 50 gramm parmezán
- 100 gramm mozzarella
- ízlés szerint só, bors
A szószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 700 gramm passzírozott paradicsom
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a szószt: az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc pirítás után öntsük fel a paradicsommal, fűszerezzük, cukorral, sóval, borssal ízesítsük. Melegítsük össze. Kapcsoljuk le alatta a lángot, tegyük félre.
A tésztát főzzük félpuhára, szűrjük le a csomagoláson megadott idő előtt 2 perccel, öblítsük át hideg vízzel. A főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit.
A ricottás réteghez melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc után adjuk hozzá a friss spenótot, 3-4 percig kevergessük, míg összeesik. (Lehet, hogy több adagban fér majd csak el a serpenyőben.)
A ricottát, a reszelt parmezánt és mozzarellát keverjük össze, keverjük bele a fokhagymás spenótot is, sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kevés főzővizet, hogy krémesebb legyen.
A főtt tésztát keverjük össze a ricottás krémmel, majd öntsük egy mélyebb tepsibe/sütőtálba. Öntsük nyakon a paradicsomszósszal, majd szórjuk meg bőven mozzarellával. A tepsit fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 25 percre. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát, tegyük vissza még 15 percre, míg a sajt megpirul.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!