Tartalmas rakott tészta rengeteg sajttal, spenótos ricottával és paradicsommal

rakottészta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ricotta és a spenót tökéletes párost alkotnak, legyen szó bármilyen fogásról, ezzel a duóval nem lőhetsz mellé.

Ha szereted a spenótot, mindenképpen készítsd el ezt a mennyei rakott tésztát, ha pedig most barátkozol vele, adj neki egy esélyt ebben a formában, biztosan megkedveled. 

Tavasszal isteni fogásokat készíthetsz friss spenótból, a tojást is feldobhatod vele, tölteléket is készíthetsz belőle, de akár rakott tésztába is keverheted, mint az alábbi receptben. A ricottával, a fűszeres paradicsomszósszal és a rengeteg sajttal rétegezve elképesztően finom lesz. 

Fontos, hogy a spenótot fonnyaszd meg, mielőtt a ricottába kevernéd, majd nyomkodd ki belőle a felesleges nedvességet. Ha szeretnéd, össze is darabolhatod kisebbre, hogy szépen elvegyüljön a szószban. A spenót mellett a sajt a másik főszereplő, a ricottába és a tészta tetejére is szórj belőle bőségesen.

Spenótos-paradicsomos rakott tészta

rakottészta

Hozzávalók 8 személyre:

Az alaphoz:

  • 400 gramm penne
  • 200 gramm mozzarella

A ricottás réteghez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 gramm friss spenót
  • 500 gramm ricotta
  • 50 gramm parmezán
  • 100 gramm mozzarella
  • ízlés szerint só, bors

A szószhoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 700 gramm passzírozott paradicsom
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál cukor
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsük el a szószt: az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc pirítás után öntsük fel a paradicsommal, fűszerezzük, cukorral, sóval, borssal ízesítsük. Melegítsük össze. Kapcsoljuk le alatta a lángot, tegyük félre.

A tésztát főzzük félpuhára, szűrjük le a csomagoláson megadott idő előtt 2 perccel, öblítsük át hideg vízzel. A főzővizéből tegyünk félre 1-2 decit.

A ricottás réteghez melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc után adjuk hozzá a friss spenótot, 3-4 percig kevergessük, míg összeesik. (Lehet, hogy több adagban fér majd csak el a serpenyőben.)

A ricottát, a reszelt parmezánt és mozzarellát keverjük össze, keverjük bele a fokhagymás spenótot is, sózzuk, borsozzuk. Ha nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kevés főzővizet, hogy krémesebb legyen.

A főtt tésztát keverjük össze a ricottás krémmel, majd öntsük egy mélyebb tepsibe/sütőtálba. Öntsük nyakon a paradicsomszósszal, majd szórjuk meg bőven mozzarellával. A tepsit fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 25 percre. Ha letelt az idő, vegyük le a fóliát, tegyük vissza még 15 percre, míg a sajt megpirul.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük