10 tipp, mi készüljön spenótból: nyersen és főve is kiváló
A spenót nagyon egészséges zöldség, érdemes szezonjában gyakran fogyasztani. A zöld nyersen és párolva is pompás, rengeteg izgalmas receptben kipróbálható.
Nagy kedvenceim közé tartoznak azok a receptek, ahol pont annyi idő kifőzni a tésztát, mint elkészíteni a szószt, így nagyjából 15 percen belül tálalhatom is a meleg ebédet vagy vacsorát. Szerencsére számtalan ilyen recept létezik, az alábbi is egy közülük, méghozzá egy ricottás-spenótos változat.
A szósszal szinte semmi dolgod nem lesz, csak össze kell keverned a hozzávalókat, és a tészta kifőzése sem tart tovább. Mivel spenót is kerül bele, azt érdemes hőkezelni: dobd a spagetti mellé 1-2 percre, ennyi éppen elég neki, hogy megfonnyadjon.
Ha krémesebbé, szószosabbá tennéd a tésztát, azt a főzővízzel teheted meg, ízlés szerint állíts az állagán.
A spenótleveleket alaposan mossuk át. Ha bébispenóttal dolgozunk, nincs más teendőnk vele, ha nagyobb levelekkel, vágjuk kisebb darabokra.
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük al dentére. A főzés utolsó 2 percében adjuk hozzá a spenótot is. Ha a tészta kész, és a spenót is összeesett, szűrjük le, de a főzővizéből tegyünk félre egy fél bögrényit.
Amíg fő a tészta, készítsük el a szószt. A ricottát, az olívaolajat, a reszelt parmezánt, a zúzott fokhagymát, a citromok héját és levét keverjük össze egy tálban. A levet ízlés szerint adagoljuk. Kóstoljuk meg a szószt, sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a tésztát és a spenótot egy nagy tálba, majd kanalazzuk rá a ricottás szószt. Alaposan keverjük össze. Adjunk hozzá a tészta félretett főzővizéből is annyit, hogy krémes legyen.
Rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu