Selymes sajtkrémleves friss spenóttal dúsítva – A színe is gyönyörű lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejszíntől nagyon krémes, a sajttól karakteres, a spenóttól látványos lesz az egyszerű, de isteni krémleves.
Ez az isteni, laktató krémleves főételként is megállja a helyét, olyan ízletes és sűrű, hogy tökéletes vacsora vagy könnyed ebéd lehet, főleg, ha még kruton is van hozzá. A spenót és a sajt mellé tejszín és alaplé kerül, illetve egy vajas-lisztes sűrítést is kap a leves, úgyhogy már egy tányérnyi eltelít belőle.
Friss és fagyasztott spenót is használható hozzá - szezontól függően -, ha utóbbiból készül, mindenképpen ki kell előre olvasztani, illetve alaposan le kell csöpögtetni, mielőtt a hagymához kerülne. A csípős vöröshagyma helyett a könnyedebb, lágyabb, picit édeskésebb póréhagyma gazdagítja a levet, sokkal kellemesebb lesz így az összhatás.
Sajtok közül a karakteres gruyere dominál, ez a tehéntejből készült, félkemény svájci sajt egyszerre édes és sós, érlelt, kicsit diós aromával bír, nagyon összetett az ízvilága, ezért nem kell belőle túl sok, már kevés is érződni fog a levesben.
Spenótos sajtkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 3 evőkanál vaj
- 2 darab póréhagyma
- 300 gramm spenót
- 3 evőkanál liszt
- 1 liter alaplé
- 250 milliliter tejszín
- 120 gramm gruyere sajt
- ízlés szerint só, bors
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
A póréhagymákat tisztítsuk meg, mossuk meg, majd vágjuk karikákra a zöld és a fehér részét is.
A vajat olvasszuk meg egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. 7-8 percig dinszteljük, míg puha nem lesz.
Adjuk hozzá a spenótot, kevergessük, míg össze nem esik. Ha fagyasztottat használunk, olvasszuk ki felhasználás előtt, majd csöpögtessük le, mielőtt a hagymához adnánk.
Szórjuk rá a lisztet, 1 percig kevergessük, végül öntsük fel az alaplével. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük 5 percig.
Vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsük, ízlés szerint lehet teljesen selymes, de maradhat picit darabos is.
Tegyük vissza a levest közepes lángra, keverjük bele a tejszínt, ha forr, adjuk hozzá a reszelt sajtot kisebb adagokban, végül sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük.
Fotó: Getty Images