Könnyed, toszkán kenyérsaláta: az illatos bazsalikom a lelke
A panzanella néven futó kenyérsaláta egy klasszikus olasz étel, ami olyan alapanyagokból áll össze, mint a kovászos kenyér, a paradicsom, a bazsalikom, a lila hagyma és az olajbogyó.
Az így készült csirkemell isteni finom, csak szeretni lehet: a tejszín és a rengeteg sajt szaftosan tartja, míg a fűszerek, a spenót és az aszalt paradicsom pluszízzel ruházzák fel. Ez a toszkán recept valódi ízbomba, mindenképp próbáld ki, adj egy esélyt a csirkemellnek ebben a formában!
Az étel lelke a spenótos alap: ebben – a zöldség mellett – krémsajt, tejszín, parmezán, mozzarella és sok-sok fűszer találkozik, amelyek együtt nagyon ízletessé teszik az amúgy natúr, kissé unalmas csirkemellet. Mi több, krémessé és szaftossá is varázsolják, így nem kell félned attól, hogy cipőtalpként kerül ki a sütőből.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A spenótot alaposan mossuk át, majd dobjuk forró serpenyőbe, és 1-2 perc alatt fonnyasszuk meg.
Az összeesett spenótot keverjük össze a krémsajttal és a tejszínnel. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, negyed tk. sót, a chilit, a borsot, az oregánót és a bazsalikomot. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a reszelt mozzarella felét.
A csirkemellfiléket vágjuk hosszában félbe, majd fektessük őket egy olajjal kikent jénaiba vagy kerámia sütőtálba. Szórjuk rá a maradék 3/4 tk. sót. Oszlassuk el a tetején a spenótos keveréket, majd tegyünk rá szárított paradicsomot. Locsoljunk rá a szárított paradicsom olajából 1 evőkanálnyit. Oszlassuk el a tetején a maradék mozzarellát.
Toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg a hús átsül, és a sajt szépen megpirul rajta. Ha a sajt túlzottan pirulna, fedjük le alufóliával, úgy süssük tovább.
Rögtön, rizzsel kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu