Szaftos, amerikai egyben sült fasírt: így készítve biztos, hogy nem lesz száraz a hús
Az amerikaiak kedvenc fasírtja hihetetlenül szaftos a dinsztelt hagymának és a ketchupnak köszönhetően.
A ’80-as és ’90-es években minden házibuli vagy jeles alkalom ünnepi asztalán ott virított a Stefánia-vagdalt, mely hétvégi ebédre is remek választás. A mutatós étel egyszerűen készül, a darált húst a főtt tojással együtt őzgerincformába kell helyezni, így jön létre az étvágygerjesztő vagdalt. Hogy szép szeleteket vágj, fontos, hogy a formában hagyd kihűlni a fasírtot.
A Stefánia-vagdalt több recept szerint is kipróbálható. Ha szereti a család, akkor érdemes kísérletezni, és más változatokban készíteni. A darált húst más fűszerekkel és fűszernövényekkel is felturbózhatod. Jól áll neki, ha finomra aprított kaliforniai és chilipaprika kerül bele, de aszalt paradicsommal is megéri kipróbálni. Ha pedig egy kis színt és pluszízt adnál a húsnak, akkor füstölt paprikát adj a dinsztelt hagymához.
A tojásokat forrásban lévő, sós vízben 10-12 perc alatt főzzük keményre. Ezután hűtsük ki, pucoljuk meg és tegyük félre.
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre.
A darált húshoz keverjük hozzá a sót, borsot, dinsztelt hagymát, fokhagymát, 1 db nyers tojást, 100 gramm zsemlemorzsát.
Vegyünk elő egy őzgerincformát. Kenjük ki olajjal, majd szórjunk bele zsemlemorzsát. Ezután a darált hús felét nyomkodjuk a formába, utána tegyük rá a tojásokat, és fedjük be a maradék darálttal.
A formába helyezett fasírt tetejét kenjük meg ketchuppal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-40 percre (sütőtől függően 5-10 perccel tovább is sülhet).
A fasírtot a formában hagyjuk kihűlni, majd borítsuk ki, és szeleteljük fel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu