Olasz különlegesség a stromboli: a foszlós tésztát sajttal és sonkával töltik meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyugodtan alakítsd ízlés szerint a receptet, a puha tésztát bármilyen felvágottal, sajttal, akár még zöldségekkel is megtöltheted.
Ha szereted a pizzát, a strombolit is imádni fogod, a recept olasz bevándorlóktól, Amerikából származik. A minden jóval megpakolt tekercs alapja olasz kenyér- vagy pizzatészta, amelyet sonkával, szalámival, különféle sajtokkal töltenek meg.
Hogy a foszlós tészta igazán finom legyen, fokhagymás vajjal kentük le, majd petrezselyemmel szórtuk meg, de olasz fűszerkeverékkel is megbolondíthatod.
A stromboli mellé érdemes fűszeres paradicsomszószt, például Marinarát kínálni, de akár a tésztát is megkenheted vele, ha még szaftosabb végeredményre vágysz.
Stromboli
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 160 ml kézmeleg víz
- 1 teáskanál instant élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 ek olívaolaj
- 0.25 tk só
- 240 gramm liszt
Töltelék:
- 20 gramm vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk petrezselyem (szárított)
- 250 gramm sonka (csemege)
- 250 gramm sajt
- 1 darab tojás (a kenéshez)
Elkészítés:
Kezdjük a tésztával: a vizet keverjük össze a cukorral és az élesztővel, fedjük le, hagyjuk állni 5 percet.
A sót és a lisztet keverjük össze egy tálban, ássunk a közepébe mélyedést, öntsük oda az olajat és az élesztős vizet. Kezdjük el összedolgozni a tésztát. Amikor nagyjából összeállt, borítsuk egy enyhén lisztezett felületre, dagasszuk 4-5 percig. Ha puha és rugalmas a tészta, tegyük egy kiolajozott tálba, fedjük le, majd tegyük félre 60-90 percre, míg a duplájára nem nő.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A tésztát nyújtsuk ki enyhén lisztezett felületen egy 25x40 centis téglalappá.
A vajat olvasszuk meg, reszeljük bele a fokhagymát, keverjük bele a petrezselymet. Kenjük szét a tésztán. Fektessünk a tésztára 1 réteg sonkát, de a széleken hagyjunk szabadon 3 centi helyet. A sonkarétegre szórjunk reszelt sajtot, majd ismételjük meg ezt a folyamatot, míg el nem fogy a sonka és a sajt is. Óvatosan tekerjük fel a tésztát, közben a két végét hajtsuk be, hogy ne nyíljon majd szét. A szélét nyomkodjuk picit le.
A kész tekercset fektessük az előkészített tepsire. Kenjük le felvert tojással. Ejtsünk a tészta tetején 3-4 bevágást, hogy a keletkező gőz távozni tudjon.
Toljuk a strombolit a forró sütőbe, kb. 25 percig süssük, míg aranybarna nem lesz a tészta. Paradicsomszósszal tálaljuk.
Fotó: Getty Images