Laktató, görög sült bab paradicsomos szószban: tökéletes vega főfogás

paradicsomosbab2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem kellenek különleges alapanyagok és bonyolult technikák ahhoz, hogy finom, tartalmas és izgalmas ételt tegyél az asztalra.

Egy vega étel is lehet nagyon laktató, főleg, ha bab képezi az alapját. A sült bab görög értelmezése a „gigantes plaki”: fűszeres paradicsomszószban, zöldségekkel együtt puhul a hüvelyes, így egy igazán szaftos és összetett ízű fogást eredményez.

Alapként az óriásbab vagy a vajbab a legjobb választás, és bár konzervből is elkészítheted – akkor az áztatási és főzési időt megspórolod –, szárazzal lesz a legfinomabb.

Az étel nagy előnye, hogy nagyon tartalmas, mégsem kell hozzá sok vagy drága alapanyag. Ha igazán finomat szeretnél készíteni, a zelleres-répás-hagymás alapot semmiképp ne hagyd ki.

Sült bab paradicsomos szószban

paradicsomosbab

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm fehér vajbab vagy óriásbab (száraz)
  • 1 darab répa
  • 1 szál szárzeller
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 darab póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 tk kakukkfű
  • 1 darab babérlevél
  • 400 gramm paradicsomkonzerv (kockázott)
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztassuk be. Másnap öblítsük át, szűrjük le.

Tegyük fel a babot bő vízben főni, kb. 1 óráig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Ha elkészült, szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 2,5 decit.

Amíg a bab fő, készítsük elő a zöldségeket: a répát és a hagymákat pucoljuk meg. A répát és a szárzellert vágjuk kis kockákra/szeletekre, a lila és a póréhagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Forrósítsunk egy serpenyőben olajat, majd dinszteljük rajta puhára a hagymákat, a répát és a zellert. 5-7 perc után adjuk hozzá az oregánót, a kakukkfüvet és a fokhagymát is. 1 perc után húzzuk le a tűzről.

A babot öntsük egy mélyebb tepsibe a sült zöldségekkel és a paradicsomkonzervvel együtt, sózzuk, borsozzuk, egy csipet cukorral ízesítsük. Adjuk hozzá a babérlevelet és a félretett főzővizet is. Keverjünk mindent egybe.

Toljuk a sütőbe kb. 25 percre, amíg minden teljesen puha lesz. Olívaolajjal vagy feta sajttal kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Megjelent Mentes Anyu 3. könyve!

Mentes Anyu elismert szakmai csapatával együtt összeállította a mentes étkezések 50 legjobb receptjét, hogy multikulináris élményekkel örvendeztesse meg a különleges étrendet követő érdeklődőket. 
A könyvet, a korábbi kötetekkel együtt, a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.

Promóció

Ezt is szeretjük