Tényleg be kell áztatni a babféléket főzés előtt?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Visszamenőleg egészen becsapva éreztem magam, mikor először mertem áztatás nélkül babot főzni, mégis tökéletesen megfőtt. Akkor minek a hosszas tervezés, miért írja elő minden recept az előkezelést?

Bár nagyon szeretném olyan tudatosan tervezni minden nap a család étkeztetését, hogy mindig tudjam, mi lesz másnap, a hüvelyesek beáztatása szinte mindig elmarad, ezért sokáig legtöbbször egyszerűen gyáván programot változtattam ahelyett, hogy egyszerűen belevágtam volna a dologba. 

Ezen a hozzáálláson is Kenji Lopez Jr. kísérletei változtattak. Ugyan ő fekete babról beszél, aminek valóban vékonyabb a héja, mint sok itthon használatos fajtának, a lényeg azonban nem különbözik, legalábbis a tapasztalatok azt mutatják.

Rövidebb főzési idő?

Az áztatás segít lerövidíteni a főzés idejét, mondják, ez azonban sok minden mástól is függ. Leginkább magától a babtól. Hogy milyen régi, eredetileg mennyire volt nedves, mióta áll és hogyan tárolták, és így tovább. Egy jó minőségű, viszonylag friss babot lehet, hogy áztatás nélkül is meg tudunk főzni fél óra alatt, a száraz, többéves hüvelyessel pedig áztatás ide vagy oda, órákig nyűglődhetünk.

Veszít az ízéből

Kenji és sok más, a témával behatóan foglalkozó gasztrotudós is azt mondja, hogy az áztatás során rengeteg ízt, ásványi anyagot és vitamint vesztünk. Mármint abban az esetben, ha az áztatóvizet kiöntjük. Mások viszont azt vallják, hogy a hüvelyesek puffasztó ereje éppen ebben az áztató vízben lakozik, Kenji ezt is cáfolja: kísérletei alapján nem ettől függ, milyen hatással lesz az emésztésre a bab, sőt, teljesen kiszámíthatatlan a puffadási faktor.

bab a ztata s

Szétesik?

Egy harmadik elmélet szerint azért kell áztatni a babot, lencsét és a többieket főzés előtt, mert így szebben egyben maradnak majd a szemek a főzés végére. Még ez sem feltétlenül igaz, sokkal inkább függ attól, mennyi folyadékban és milyen hőfokon végezzük a folyamatot. 

Tanulság

Áztatni nem teljesen felesleges, hiszen gyakran rövidíti meg a főzési időt, különösen például a csicseriborsó esetében. De áztatni nem is feltétlenül szükséges. Ha nem áztattuk be a babot vagy a lencsét főzés előtt, ugyanúgy neki lehet állni az étel elkészítésének, maximum rá kell számolni egy kevés időt.

Forró vizes áztatás

Ha mégis úgy tűnik, hogy nagyon száraz a bab vagy a borsó, és még van néhány kihasználható óránk a főzés megkezdéséig, akkor érdemes felforralni egy kancsó vizet, és ráönteni a babra, majd állni hagyni egy órát. A főzést aztán ugyanebben a vízben érdemes végezni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon