Ropogós, aranybarnára sült, fűszeres hagyma: virágalakban lesz igazán mutatós

sülthagyma2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós bundát szinte bármilyen fűszerrel gazdagíthatod, de még sima só, bors ízesítéssel is mennyei lesz.

Ha szereted a hagymát, kötelező kipróbálnod az alábbi receptet, a ropogós bundában sült zöldség mennyei, belül egészen krémesre sül. A titka a formázásban rejlik, ugyanis virág alakúra kell vágni a hagymát, így a rétegek közé is bekerül a fűszeres liszt, isteni finom lesz. A másik trükk, hogy duplán kell bundázni a zöldséget, így alakul ki a vastag és ropogós réteg a külsején. 

A hagymát fűszeres lisztbe, majd tojásos tejbe kell mártani, utána ismét a lisztbe, olyan lesz, mintha tészta borítaná. A lisztet szinte bármivel fűszerezheted, legyen az paprika, chili, zöldfűszerek, fokhagymapor, rád van bízva az ízesítés. 

A ropogósra sült hagymát szedd gerezdjeire, majd valamilyen tejfölös vagy joghurtos mártogatóssal kínáld.

Sült hagyma

sülthagyma

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1 nagy fej fehér hagyma
  • 220 gramm liszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 tk cayenne-bors
  • 0.25 tk római kömény
  • 1 tk oregánó
  • 0.5 tk
  • ízlés szerint bors
  • 2 darab tojás
  • 150 ml tej
  • olaj (sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Formázzuk a hagymát virág alakúra, itt tudod megnézni az 5. másodperctől, hogy hogyan.

Egy tálban keverjük össze a lisztet és a fűszereket.

Egy másik tálban keverjük össze a tojást és a tejet.

Tegyük a hagymát egy tányérra a vágott felével felfelé, majd kanalazzuk rá a lisztes keveréket, figyeljünk rá oda, hogy minden résbe és szeletre bőven jusson belőle. Rázzuk le a felesleget.

Tegyük a hagymát a vágott felével lefelé a tejes-tojásos keverékbe, szintén úgy, hogy vonja be mindenhol, majd csepegtessük le és tegyük vissza a lisztbe. Szórjuk be ismét mindenhol liszttel, rázzuk le a felesleget. Tegyük a hűtőbe 10 percre, közben forrósítsunk bő olajat (kb. 1 litert) egy mélyebb serpenyőben/tálban, míg 200 fokos nem lesz.

Vegyük ki a hagymát a hűtőből, rázzuk le róla a felesleges lisztet.

Tegyük a hagymát a vágott felével lefelé a forró olajba, süssük 8-9 percig, míg aranybarna nem lesz, félidőnél fordítsuk meg.

Egy lukacsos kiszedővel vegyük ki az olajból, tegyük papírtörlőre. Forrón, mártogatóssal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük