Sült hagymás burger: pofonegyszerű receptet mutatunk

6
Nyomtatás
sult-hagymas-burger
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy oklahomai recept után szabadon, megmutatjuk, hogyan lehet még szaftosabb egy egyszerű, marhahúspogácsás burger.

Ez az oklahomai recept, amely már az 1920-as évek óta létezik, tökéletes iskolapéldája annak, hogy egyszerű alapanyagokból is lehet rendkívül szaftos és ízletes burgert készíteni. Ezt az előnyt pedig nem volt nehéz kihasználni sem a gazdasági világválság, sem a világháború éveiben.

hagyma és a marhahús párosa pedig olyan, mint Wallace és Gromit: külön-külön is szeretjük őket, de igazán ütős párost csak együtt tudnak alkotni. 

Sült hagymás burger

sult-hagymas-burger

Hozzávalók 2 darabhoz

  • 0.25 tk repceolaj
  • 140 g darált marhahús
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 db vöröshagyma (közepes)
  • 2 szelet amerikai sajt (pl. cheddar)
  • 2 db hamburgerzsemle
  • mustár ízlés szerint
  • savanyúság ízlés szerint (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst keverjük össze a sóval és a borssal, majd formázzunk belőle 2 darab egyforma méretű golyót.

A vöröshagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel karikákra, amiket aztán felezzünk meg.

Egy nagy serpenyőbe öntsük bele az olajat, melegítsük fel. Ha már serceg, adjuk hozzá a húsgolyókat, amelyeket egy lapos fejű lapáttal picit lapítsunk le, hogy pogácsákat kapjunk belőlük.

Ezután gyorsan szórjuk rá a vöröshagymaszeleteket és nyomkodjuk bele a húspogácsákba. Oldalanként süssük 2-2 percig a húspogácsákat, illetve amíg a hagyma el nem kezd barnulni, karamellizálódni.

Ezután tegyük rá a sajtszeleteket a húspogácsákra, majd mehet rá a zsemle teteje is.

A zsemlék alját tegyük a már melegedő zsemletetőkre, hogy a hagymagőzben átmelegedhessenek azok is.

Amikor a zsemle alja átmelegedett, tegyük tányérra, majd egy lapos fémkanállal nyúljunk az átsült hagymákon sülő burgerhús alá, amin már a sajt is szépen megolvadt, és emeljük rá a burgerzsemle aljára. 

Ezt ismételjük meg a másik burgerrel is, majd ízlés szerint tegyünk bele mustárt, vagy akár savanyúságot is, de persze ezek el is hagyhatók.

A burgert még melegen tálaljuk.  

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon