Sütőben, krémesre sült lila hagyma: gyors köret húsok mellé
A lila hagyma szó hallatán sokunknak a lekvár vagy a csatni jut elsőre eszébe, pedig ez a zöldség önmagában, köretként is kiváló fogás lehet.
Ez az oklahomai recept, amely már az 1920-as évek óta létezik, tökéletes iskolapéldája annak, hogy egyszerű alapanyagokból is lehet rendkívül szaftos és ízletes burgert készíteni. Ezt az előnyt pedig nem volt nehéz kihasználni sem a gazdasági világválság, sem a világháború éveiben.
A hagyma és a marhahús párosa pedig olyan, mint Wallace és Gromit: külön-külön is szeretjük őket, de igazán ütős párost csak együtt tudnak alkotni.
A darált húst keverjük össze a sóval és a borssal, majd formázzunk belőle 2 darab egyforma méretű golyót.
A vöröshagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel karikákra, amiket aztán felezzünk meg.
Egy nagy serpenyőbe öntsük bele az olajat, melegítsük fel. Ha már serceg, adjuk hozzá a húsgolyókat, amelyeket egy lapos fejű lapáttal picit lapítsunk le, hogy pogácsákat kapjunk belőlük.
Ezután gyorsan szórjuk rá a vöröshagymaszeleteket és nyomkodjuk bele a húspogácsákba. Oldalanként süssük 2-2 percig a húspogácsákat, illetve amíg a hagyma el nem kezd barnulni, karamellizálódni.
Ezután tegyük rá a sajtszeleteket a húspogácsákra, majd mehet rá a zsemle teteje is.
A zsemlék alját tegyük a már melegedő zsemletetőkre, hogy a hagymagőzben átmelegedhessenek azok is.
Amikor a zsemle alja átmelegedett, tegyük tányérra, majd egy lapos fémkanállal nyúljunk az átsült hagymákon sülő burgerhús alá, amin már a sajt is szépen megolvadt, és emeljük rá a burgerzsemle aljára.
Ezt ismételjük meg a másik burgerrel is, majd ízlés szerint tegyünk bele mustárt, vagy akár savanyúságot is, de persze ezek el is hagyhatók.
A burgert még melegen tálaljuk.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu