
Sült, töltött padlizsán krémes tahinivel és gránátalmával: közel-keleti ízkavalkád

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
A padlizsán minden formában tökéletes étel, kevés olyan zöldség van, ami ennyire sokoldalúan felhasználható, tápláló és még diétás is.
A padlizsán egy igazi szerelemétel. Már a színe is gyönyörű, de az ízéért egyenesen odavagyok. Elég intenzív, de pont ez a jó benne. Ráadásul nagyon nehéz, sőt, inkább lehetetlen elrontani, mert ha csak meggrillezzük vagy sütjük, akkor is finom lesz. Bármilyen zöldséggel passzol és remekül lehet fűszerezni.
Egyetlen egy hátránya van, hogy nagyon beszívja az olajat, ezért ha olajban sütjük, előtte érdemes egy kicsit előfőzni. A grillezés teszi a legjobbat neki, de ha azt akarjuk, hogy belül is átjárják a fűszerek, akkor sütés előtt vagdossuk be, úgy szórjuk rá az ízesítőket.
Közel-keleti ízek
Jelen esetben a zaatar, a közel-keleti fűszerkeverék passzol a legeslegjobban hozzá. A rálocsolt tahini, vagyis szezámmagpaszta, az egyik kedvencem, a padlizsánt, amelynek egyébként szezonja is van, elképesztően feldobja.
Sült padlizsán gránátalmával és tahinivel

Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab padlizsán
- 1 evőkanál zaatar
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál só
- 0.5 bögre olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.25 bögre tahini
- 0.25 bögre forrásban lévő víz
- 1 darab gránátalma
Elkészítés:
A padlizsánokat mossuk meg és vágjuk félbe, kaparjuk ki a belsejüket. Nyomkodjuk össze a belsejét, tegyük egy tálba, és keverjük össze olívaolajjal, zaatarral, fél citrom levével és sóval. Pihentessük fél órát. Ezzel fogjuk megtölteni a padlizsánokat.
Egy másik tálban keverjük össze a tahinit vízzel, a megmaradt citrom levével és zúzott fokhagymával. Ízlés szerint sózzuk. Ezzel fogjuk nyakonönteni a padlizsánt.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Az üres padlizsánok mindkét oldalát pirítsuk át olajon. Kanalazzuk vissza beléjük a krémet, tegyük őket sütőpapírra, majd süssük meg. Ha készen vannak, locsoljuk meg őket bőven a tahiniszósszal és szórjunk a tetejükre gránátalmát.
Fotó: Getty Images