Zöldséges sült rizs - Tudnak valamit a kínaiak
15 perc alatt kész van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Könnyed vacsora 15 perc alatt? Készíts zöldséges sült rizst! Se perc alatt kész van, nem üli meg a gyomrodat, és még a gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Ha meghalljuk azt, hogy sült rizs, valószínűleg egy száraz köret jut eszünkbe, pedig ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. Ez az étel tele van zöldségekkel és tojással, és az egész nyakon van öntve még szójaszósszal. Úgyhogy ez az ázsiai ízvilágú rizs cseppet sem ízetlen vagy száraz.
A másik tévedés az, ha ezt köretnek hívjuk. Ugyanis annyira tápláló és annyi minden van benne, hogy bőven megállja a helyét a főételek között is. Ráadásul készíthetjük csirkemellel vagy akár rákkal, az elkészítési idő sem nő meg sokkal, annyi csak a dolgunk, hogy a húst vagy a rákot lepirítjuk egy serpenyőben és utána hozzáadjuk a rizshez.
A szójaszósz egy elmaradhatatlan hozzávalója ennek az ételnek, de az is nagyon jót tesz neki, ha osztrigaszószt vagy szezámolajat teszünk rá, viszont mivel ezek nem éppen olcsók, ezért el is hagyhatjuk őket.
Zöldséges sült rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 evőkanál vaj
- 2 darab tojás
- 2 darab répa
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 csésze zöldborsó
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 csésze rizs
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál osztrigaszósz (opcionáls)
- 0.5 teáskanál szezámolaj (opcionáls)
- szezámmag tetejére (opcionáls)
Elkészítés:
Első lépésként tegyük fel a rizst főni. Amíg készül, addig egy fél evőkanál vajat olvasszunk meg egy serpenyőben, öntsük rá a felvert tojásokat, és csináljunk tojásrántottát. Próbáljuk meg a tojást minél kisebb darabokra szétszedni. Ha kész van, tegyük ki egy külön tányérra. Rakjunk a serpenyőbe még egy evőkanál vajat, majd dobjuk rá a vékonyra szelt répát, az összekockázott hagymát és kaliforniai paprikát, a borsót és az összezúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk a zöldséget, és kb. 5 perc alatt pirítsuk meg őket, amíg a répa, a paprika és a hagyma puha nem lesz. Ha elkészültek, akkor igazítsuk őket a serpenyő egyik felébe, a másik felébe pedig tegyünk 1,5 evőkanál vajat. Vegyük fel a lángot, olvasszuk fel a vajat, majd erre tegyük rá a kifőtt rizsünket és a szójaszószt, illetve ha van, az osztrigaszószt. Keverjük össze a zöldségekkel, és kb. 3 percig süssük, amíg a rizs kicsit le nem pirul. Ha lepirult, akkor mehet rá a tojás is, keverjük össze, és vegyük le a tűzhelyről. Tálaláskor szezámolajjal vagy pirított szezámmaggal tálaljuk.