Pirult cukkini kapros-joghurtos öntettel: könnyed nyári fogás
Minimális munkával készül ez a könnyű főétel, nyárra tökéletes választás, és kezdők is bátran nekiállhatnak.
Villámgyorsan kész és isteni finom ez a leveles tésztás tart, amelyet sok-sok vitaminbomba sült zöldség borít. Pillanatok alatt összedobhatod, és kezdők is bátran nekiállhatnak ennek a receptnek, nem lehet elrontani.
Hogy időt spóroljunk, a tart alapja leveles tészta, amelyet készen is beszerezhetsz. Hogy legyen egy kis pereme, hagyj a széleken 2 centi helyet, viszont a tészta közepét szurkáld meg villával, így az nem puffad fel a sütőben.
A tésztára bármilyen zöldséget tehetsz, lehet az cukkini, paradicsom, paprika, mint alább, de akár csak az egyik is, sőt, gombával, padlizsánnal is isteni lesz.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A cukkinit mossuk meg, karikázzuk össze. A paradicsomokat vágjuk félbe. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A paprikát vágjuk csíkokra.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk egy kb. 30x30 centis négyzetté. Hagyjunk a széleken egy 2 centi vastag peremet, a közepét szurkáljuk meg villával.
A parmezánt szórjuk a tészta közepére, majd mehet rá a szeletelt cukkini, paprika, hagyma és paradicsom. Locsoljunk rájuk egy kevés olívaolajat, sózzuk, borsozzuk.
Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg a tészta széle aranybarna, a zöldségek pedig puhák nem lesznek. (Nem baj, ha a paprika és a hagyma még picit roppanós.)
Bazsalikomlevéllel megszórva, balzsamecettel meglocsolva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu