Pirult cukkini kapros-joghurtos öntettel: könnyed nyári fogás

kapros-cukkini
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minimális munkával készül ez a könnyű főétel, nyárra tökéletes választás, és kezdők is bátran nekiállhatnak.

Amennyire egyszerű, annyira finom, a sütőben pirult cukkini és a kapros-joghurtos szósz egy nagyon könnyed, nyári főételt eredményeznek. Kicsit olyan az összhatás, mintha zsenge tökfőzeléket ennénk, de annál is üdébb és frissítőbb. 

Hogy a cukkini szép piros és pirult legyen, sózd le és hagyd állni sütés előtt, így kidobja magából a nedvességet még mielőtt a serpenyőbe kerül. A són kívül más fűszerre nem is lesz szükséged a zöldséghez, ugyanis a szósz nagyon intenzív ízű, a kapor, a fokhagyma és a citrom dominál benne.

Sült cukkini kapros-joghurtos szósszal

kapros-cukkini2

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 3 közepes db cukkini
  • ízlés szerint
  • kevés olívaolaj (a sütéshez)
  • 150 g joghurt
  • 2 ek friss kapor
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 3 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A cukkiniket mossuk meg, töröljük szárazra, majd vágjuk hosszában félbe. A húsukat vagdossuk be átlósan. Sózzuk le őket, majd tegyük félre 10 percre.

A kiengedett nedvességet egy papírtörlővel itassuk fel róluk.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

Forrósítsunk egy kevés olívaolajat egy sütőbe is betehető széles serpenyőben, majd tegyük bele a cukkiniket a bevagdosott felükkel lefelé. Süssük őket 5-6 percig, míg picit megpirulnak. Utána tegyük őket a sütőbe még 20-25 percre.

Amíg sül a cukkini, készítsük el a szószt: a kaprot aprítsuk össze, a fokhagymát reszeljük le.

Keverjük össze a szósz hozzávalóit, ízlés szerint sózzuk, majd tegyük a hűtőbe tálalásig.

Ha elkészült a cukkini, öntsük nyakon a hideg szósszal, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük