Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk

12
Nyomtatás
szilvalekvárcov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fahéjtól illatos szilvalekvár kap egy kis extrát, ami miatt érdemes különlegesebb süteményekben felhasználni a házi finomságot.

A szilva csodás gyümölcs, melyet a hazai konyha előszeretettel használ: a gyümölcsből ütős pálinka és lekvár is készül szezonjában. A szilvalekvár a legtöbb családban kötelező, amit most egy kis extrával megbolondítva ajánlunk. Ez a kis plusz a szilvapálinka, amit ki is hagyhatsz, de ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor így készítsd el!

Így is lehet!

A maceramentes lekvár darabosan és simára turmixolva is jólesik. Úgy zárd üvegbe, ahogy neked jólesik. A lekvár ízésítésével is kísérletezhetsz, jól passzol a gyümölcshöz a kardamom és a vanília is, ha kihagynád a fahéjat, akkor ezek közül dobd fel valamelyikkel.

Sűrű, házi szilvalekvár

szilvalekvárct

Hozzávalók 1 kg

  • 4 kg szilva
  • 500 g cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1.5 dl szilvapálinka
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el. Ezután a gyümölcsöt tegyük magas falú tepsibe, szórjuk rá a cukrot, fahéjat, és öntsük alá a szilvapálinkát.

A tepsit toljuk 150 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 1,5 órát. Ezután csökkentsük a hőt 100 fokra, és 4-5 órát süssük, míg szép sűrű lesz. A lekvárt 30 percenként keverjük át. Ha szeretnénk, botmixerrel turmixoljuk simára, vagy hagyjuk darabosan, és adagoljuk tiszta üvegbe.

Az elkészült lekvárt száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon