Sütés nélkül: karamellakrémes kekszsüti - a kánikulai napok megmentője
Egy sor keksz, egy sor krém

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sütés nélkül készíthető sütemények nem véletlenül olyan népszerűek, ugye, nem kell magyarázni, hogy milyen hátrányokkal jár, ha augusztusban be kell kapcsolni a sütőt?! A kekszes édességeket viszont mindenki szereti, ennek a karamellás változatnak pedig még a krémje és végtelenül egyszerű, és finom.

Egy csomag háztartási keksz, két csomag karamellás pudingpor, háromnegyed liter tej és némi cukor - nagyjából ennyi ennek a sütinek az anyagszükséglete. Persze, nyugodtan lehet tovább cizellálni, tehetsz bele az íze kedvéért egy kis vaníliakivonatot, liofilizált epret vagy málnát, ha tartasz ilyesmit otthon, vagy ropogós mézkaramellt, tudod, ami a Toblerone csokiban is van, de ezek nélkül a pluszok nélkül is simán megállja a helyét ez a süti.

A feladat csak annyi, hogy a tejet szűken mérve, megfőzzük a krémet, ezek után már a dolog játék része következik: kirakjuk a kekszet egy tepsi aljára, mint a kártyalapokat, megkenjük krémmel, megszórjuk valamivel, ha akarjuk, majd újra keksz és krém és szórás...

A csokimáz nem kötelező

A tetejére, ha szeretnéd - de tényleg csak ha nagyon szeretnéd - kerülhet csokimáz, de ez szintén nem követelmény. A finom karamellás pudingtól meglágyult keksz elég ízharmóniát ad, hogy ne kelljen más hozzá. Esetleg egy kis savanykás bogyós gyümölcs...

Karamellás kekszsüti

karamellás keksz

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 0.5 kilogramm négyzet alakú háztartási keksz
  • 2 csomag karamellás pudingpor
  • 0.75 liter tej
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 opcionáls szórásnak liofilizált (fagyasztva szárított) eper vagy málna, stb.
  • 100 gramm A csokimázhoz jó minőségű étcsoki
  • 2 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A pudingport egy lábasban elkeverjük a cukorral és egy kis tejjel, majd felöntjük a többi tejjel, és kevergetés közben, lassú tűzön addig főzzük, amíg alaposan be nem sűrűsödik.

Kiválasztunk egy szögletes tálat, például egy közepes tepsit. Az alját kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a szélekre is felfusson. A tál alját kicsempézzük keksszel, úgy, hogy pár milliméteres "fugákat" hagyunk. Megjegyezzük, hogy melyik oldalról kezdtük, vagyis hová jutottak az egész kekszek, mert szeleteléskor úgy fog jól kinézni, ha pont egymás felett vannak a kekszdarabok.

Megkenjük pudinggal, és ha szeretnénk, megszórjuk liofilizált eperrel, málnával, stb.

Ez után következik a második réteg keksz, majd krém és szórás (ha akarod), és ezt addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból.

Ha a tetejére szeretnél csokimázat, akkor felülre keksz kerüljön. A jó minőségű étcsokit gőz fölött, 2 evőkanál olajjal megolvasztjuk, és rácsorgatjuk a kekszre. Ha nem szeretnél csokimázat, akkor a süti tetejére krém kerüljön, amit megszórhatsz színes cukorral, vagy amivel szeretnéd, de simán is maradhat, vagy fújhatsz rá tejszínhabot.

Ha összeállt a süti, betesszük a hűtőbe pár órára. Szeleteléskor a sütőpapír segítségével kiemeljük a tálból, és igyekszünk eltalálni a késsel a fugákat, bár ha nem sikerül, az sem tragédia.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük