Cukkinis brownie tejmentesen: nagyon puha és ragacsos a tésztája
Ebben a brownie-ban nem fogod érezni a cukkini ízét, a zöldség viszont remekül hidratálja a tésztát. A végeredmény egy szuper szaftos, ragacsos és gazdag desszert.
A sütő bekapcsolása nélkül is készíthetsz mutatós és mennyei édességet, ez a csokis-kekszes desszert rá a tökéletes példa. Elronthatatlan a receptje, kezdőként is bátran nekiállhatsz!
Mivel tejmentes, laktózérzékenyként és vegánként is összedobhatod, növényi itallal és vajalternatívával készül. Arra figyelj, hogy kekszből és étcsokoládéból is tejmenteset válassz, illetve utóbbiból legalább 50% kakaótartalmút.
A desszert tetejét csokoládéganache díszíti, de abból is eggyel könnyedebb verzió, mivel tejszín helyett ez is növényi itallal készül.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 19x25 centis tepsit úgy, hogy az oldalaira is jusson.
A cukorból és a vízből készítsünk szirupot: melegítsük össze őket alacsony lángon, míg a cukor teljesen elolvad. Ha elolvadt, gyöngyözve főzzük még 10-15 percig, míg picit sziruposabb állaga lesz. Ahogy hűl, még sűrűsödik.
Közben a háztartási kekszet törjük 1-2 centis darabokra.
Az alaphoz a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a darabokra vágott étcsokit és a sót. Addig melegítsük, míg a csoki elolvad. Ekkor keverjük bele a cukorszirupot is, majd húzzuk le a tűzről.
Egy kis tálban keverjük össze a kakaóport és a növényi italt, míg csomómentes nem lesz a keverék. Ezt keverjük bele az étcsokis alapba. Végül az apróra tört kekszet is keverjük bele a csokis masszába úgy, hogy minden darabot bevonjon a csokoládé.
Öntsük a keveréket az előkészített formába, egyenletesen oszlassuk el, ne legyenek üres lukak benne. A tetejét simítsuk el, amennyire tudjuk, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
Készítsük el a tetejéte a krémet: az étcsokit daraboljuk össze, tegyük egy hőálló tálba.
A vajalternatívát és a növényi italt melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor a vaj elolvadt és a keverék gyöngyözik, öntsük az egészet a csokira. Hagyjuk állni 2 percig, majd keverjünk belőle selymes krémet.
A desszertet vegyük ki a hűtőből, majd oszlassuk el a tetején a krémet úgy, hogy viszonylag egyenes legyen a felszíne. Tegyük vissza a hűtőbe fél órára.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu