Ellenállhatatlan barackos sajttorta: fantasztikusan krémes, és sütni sem kell
Ha nincs kedved sütni, de csodás desszertre vágysz, a lágy sajttorta az egyik legjobb választás. Barackkal különösen finom.
Sütés nélkül készül ez a mennyei torta, igaz, a gáztűzhelyet be kell kapcsolni pár pillanatra, de azt hiszem, ez megbocsátható, ha azt nézzük, milyen isteni desszertet kapunk végeredményül. Egy pici rutint igényel azért a torta elkészítése, ugyanis zselatinnal kell kikeverni a krémet, de ez sem bonyolult egy cseppet sem. Arra kell egyedül figyelni, hogy zselatint nem szabad forralni, főzni, mert akkor elveszíti zselésítő képességét, viszont forró folyadékba kell keverni, hogy feloldódjon.
A tortában a narancs íze dominál, érdemes biogyümölcsöt venni, ugyanis a héjára is szükség lesz. Arra figyelj, hogy amikor a narancsot hámozod, távolítsd el a fehér, kesernyés részét is, úgy lesz igazán finom és édes.
Az utóbbi időben sokszor meggyűlik a bajom a habtejszínnel, mivel laktózmenteset használok, nem mindig tudom szépen felverni. Ha esetleg nem akarna összeállni stabil habbá a tejszíned, akkor se ijedj meg, csak emeld meg a zselatin mennyiségét a receptben. Ha utólag adnál a krémhez lapzselatint, így tedd: áztasd vízbe a lapot, nyomkodd ki, majd olvaszd meg pár pillanat alatt a tűzhelyen (de ne forrjon!). A krémet kisebb adagokban, több részletben keverd a felolvasztott zselatinhoz, így biztosan csomómentes és stabil lesz a tejszínes alap.
Készítsünk elő egy 23 centis tortaformát.
Mossuk meg a narancsokat, kettőnek reszeljük le a héját.
A lapzselatint áztassuk hideg vízbe 5 percre.
Közben a narancslevet és a narancshéjat melegítsük forrásig a tűzhelyen. Kapcsoljuk le alatta a lángot.
Amikor megpuhult a lapzselatin, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, majd adjuk a forró narancsléhez, keverjük el benne, hogy elolvadjon. Tegyük félre hűlni.
Amíg hűl a zselatinos-narancsleves keverék, a narancsokat hámozzuk meg, vágjuk őket fél centi vastag szeletekre. Béleljük ki velük a tortaforma alját és oldalát. Szépen rendezzük el őket, mert ez lesz majd a torta teteje és oldala.
A habtejszínt verjük kemény habbá egy csipet sóval együtt. Amikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a porcukrot és a habfixálót, azzal verjük tovább. Ha kész, forgassuk a kihűlt narancsleves keverékbe. (Ha nem elég stabil a tejszínhab, használjunk plusz lapzselatint, amit áztatás után olvasszunk meg, majd adjuk hozzá a krémet.)
A krém felét öntsük a tortaformába, majd borítsuk be babapiskótával. Öntsük rá a maradék krémet, majd ismét a babapiskóta következik. Fedjük le a tortaformát fóliával, majd tegyük a hűtőbe legalább 4-5 órára.
Ha összeállt, távolítsuk el a tetejéről a fóliát, helyezzünk rá egy tálaló tálat/tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg a tortát. Vegyük le róla a csatos tortaformát, majd szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors