Isteni, mákos-csokis babka leveles tésztából - Nagyon szaftos és gazdag a töltelék
A rengeteg tölteléktől lesz igazán finom a babka, a trükkös formázástól pedig annyira látványos lesz, hogy akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Ez a desszert egy álom: nemcsak látványos, de elképesztően finom is. Önmagukban az aranybarna kelt tésztás csigák is lenyűgözik az ízlelőbimbókat, hiszen extrém krémes és ízes mákos-meggyes-citromos töltelékkel készülnek, de mindezt tovább fokoztam, és tortaformában sütöttem meg őket.
A rendhagyó sütési módnak köszönhetően pedig egy igazán különleges desszert született, amely tortához hasonlóan szeletelhető, így még a legünnepélyesebb alkalmakon is megállja a helyét. Mivel ez egy vegán desszert, tojás és tejszármazékok nélkül készült, de az alternatív alapanyagokat akár hagyományosakra is cserélheted.
Keverjük a szójaitalba a cukrokat, morzsoljuk bele az élesztőt, és tegyük félre 5-10 percre, amíg felfut.
Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és gyúrjuk össze. Ha a massza összeállt, dagasszuk 5 percig, majd dolgozzuk bele az olvasztott vajalternatívát, és ha összeállt, dagasszuk további 3 percig, vagy amíg egy puha, ruganyos tésztát nem kapunk.
A tésztából formázzunk gombócot, takarjuk le konyharuhával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.
Közben készítsük el a tölteléket. A meggybefőttet szűrjük le, és hagyjuk csöpögni, amíg a tészta kel. A darált mákot keverjük össze a cukorral, a vegán krémsajttal, a citromhéjjal és a citromlével. Tegyük félre.
Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsunk belőle egy kb. 50x50 cm-es négyzetet. Egyenletesen oszlassuk el rajta a mákos keveréket, szórjuk rá a leszűrt meggyet, és finoman nyomkodjuk a tésztába.
Szorosan tekerjük fel a tésztát, és az így kapott tekercset vágjuk 9-10, egyenként 4-5 cm vastag szeletre. A szeleteket helyezzük egy beolajozott, kb. 26-28 cm átmérőjű kerek tortaformába, takarjuk le, és pihentessük újabb 30 percig.
Közben hevítsük elő a sütőt 180 fokra, tegyük be a tortát, és 45 perc alatt süssük aranybarnára.
Amíg sül, készítsük el a mázat. Keverjük össze a citromlevet a porcukorral, és rögtön kenjük be vele a torta tetejét, amint kivesszük a sütőből.
10 percig hagyjuk hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, és teljes kihűlés után szeleteljük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!