Isteni csokis-kekszes édesség sütés nélkül: tejmentes recept
Ha valamilyen okból nem eszel tejterméket, akkor sem kell lemondanod a desszertekről, a legtöbbet mentesen is elkészítheted, mint az alábbi extra csokisat is!
A sütő bekapcsolása nélkül is készíthetsz mutatós és mennyei édességet, ez a csokis-kekszes desszert rá a tökéletes példa. Elronthatatlan a receptje, kezdőként is bátran nekiállhatsz!
Mivel tejmentes, laktózérzékenyként és vegánként is összedobhatod, növényi itallal és vajalternatívával készül. Arra figyelj, hogy kekszből és étcsokoládéból is tejmenteset válassz, illetve utóbbiból legalább 50% kakaótartalmút.
A desszert tetejét csokoládéganache díszíti, de abból is eggyel könnyedebb verzió, mivel tejszín helyett ez is növényi itallal készül.
Sütés nélküli csokis-kekszes édesség
Hozzávalók 25 darabhoz
Alap:
- 500 g háztartási keksz
- 100 g cukor
- 120 ml víz
- 250 g vajalternatíva
- 120 g étcsokoládé
- 0.5 tk só
- 50 g kakaópor
- 160 ml növényi ital
Teteje:
- 150 g étcsokoládé
- 100 ml növényi ital
- 40 g vajalternatíva
Elkészítés:
Béleljünk ki sütőpapírral egy 19x25 centis tepsit úgy, hogy az oldalaira is jusson.
A cukorból és a vízből készítsünk szirupot: melegítsük össze őket alacsony lángon, míg a cukor teljesen elolvad. Ha elolvadt, gyöngyözve főzzük még 10-15 percig, míg picit sziruposabb állaga lesz. Ahogy hűl, még sűrűsödik.
Közben a háztartási kekszet törjük 1-2 centis darabokra.
Az alaphoz a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a darabokra vágott étcsokit és a sót. Addig melegítsük, míg a csoki elolvad. Ekkor keverjük bele a cukorszirupot is, majd húzzuk le a tűzről.
Egy kis tálban keverjük össze a kakaóport és a növényi italt, míg csomómentes nem lesz a keverék. Ezt keverjük bele az étcsokis alapba. Végül az apróra tört kekszet is keverjük bele a csokis masszába úgy, hogy minden darabot bevonjon a csokoládé.
Öntsük a keveréket az előkészített formába, egyenletesen oszlassuk el, ne legyenek üres lukak benne. A tetejét simítsuk el, amennyire tudjuk, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
Készítsük el a tetejéte a krémet: az étcsokit daraboljuk össze, tegyük egy hőálló tálba.
A vajalternatívát és a növényi italt melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor a vaj elolvadt és a keverék gyöngyözik, öntsük az egészet a csokira. Hagyjuk állni 2 percig, majd keverjünk belőle selymes krémet.
A desszertet vegyük ki a hűtőből, majd oszlassuk el a tetején a krémet úgy, hogy viszonylag egyenes legyen a felszíne. Tegyük vissza a hűtőbe fél órára.
-
2024-04-22 08:52:02
-
2024-04-17 10:32:01
-
2024-04-06 07:50:02
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!