Isteni csokis-kekszes édesség sütés nélkül: tejmentes recept

csokis-kekszes-suti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valamilyen okból nem eszel tejterméket, akkor sem kell lemondanod a desszertekről, a legtöbbet mentesen is elkészítheted, mint az alábbi extra csokisat is!

A sütő bekapcsolása nélkül is készíthetsz mutatós és mennyei édességet, ez a csokis-kekszes desszert rá a tökéletes példa. Elronthatatlan a receptje, kezdőként is bátran nekiállhatsz!

Mivel tejmentes, laktózérzékenyként és vegánként is összedobhatod, növényi itallal és vajalternatívával készül. Arra figyelj, hogy kekszből és étcsokoládéból is tejmenteset válassz, illetve utóbbiból legalább 50% kakaótartalmút.

A desszert tetejét csokoládéganache díszíti, de abból is eggyel könnyedebb verzió, mivel tejszín helyett ez is növényi itallal készül. 

Sütés nélküli csokis-kekszes édesség

csokis-kekszes-suti2

Hozzávalók 25 darabhoz

Alap:

  • 500 g háztartási keksz
  • 100 g cukor
  • 120 ml víz
  • 250 g vajalternatíva
  • 120 g étcsokoládé
  • 0.5 tk
  • 50 g kakaópor
  • 160 ml növényi ital

Teteje:

  • 150 g étcsokoládé
  • 100 ml növényi ital
  • 40 g vajalternatíva
Recept idők

Elkészítés:

Béleljünk ki sütőpapírral egy 19x25 centis tepsit úgy, hogy az oldalaira is jusson.

A cukorból és a vízből készítsünk szirupot: melegítsük össze őket alacsony lángon, míg a cukor teljesen elolvad. Ha elolvadt, gyöngyözve főzzük még 10-15 percig, míg picit sziruposabb állaga lesz. Ahogy hűl, még sűrűsödik.

Közben a háztartási kekszet törjük 1-2 centis darabokra.

Az alaphoz a vajat olvasszuk meg egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a darabokra vágott étcsokit és a sót. Addig melegítsük, míg a csoki elolvad. Ekkor keverjük bele a cukorszirupot is, majd húzzuk le a tűzről.

Egy kis tálban keverjük össze a kakaóport és a növényi italt, míg csomómentes nem lesz a keverék. Ezt keverjük bele az étcsokis alapba. Végül az apróra tört kekszet is keverjük bele a csokis masszába úgy, hogy minden darabot bevonjon a csokoládé.

Öntsük a keveréket az előkészített formába, egyenletesen oszlassuk el, ne legyenek üres lukak benne. A tetejét simítsuk el, amennyire tudjuk, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.

Készítsük el a tetejéte a krémet: az étcsokit daraboljuk össze, tegyük egy hőálló tálba. 

A vajalternatívát és a növényi italt melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor a vaj elolvadt és a keverék gyöngyözik, öntsük az egészet a csokira. Hagyjuk állni 2 percig, majd keverjünk belőle selymes krémet. 

A desszertet vegyük ki a hűtőből, majd oszlassuk el a tetején a krémet úgy, hogy viszonylag egyenes legyen a felszíne. Tegyük vissza a hűtőbe fél órára.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük