Omlós vajas keksz húsvétra: ezzel várd a locsolókat
A húsvéti vajas keksz biztosan mindenkit elvarázsol, ne csak majszold, díszíthetsz is vele.
A sütibárány egy nem szokványos húsvéti recept, amellyel garantáltan feldobhatod az ünnepi asztalt. A látványos sütemény egyszerű vaníliás kevert tésztából készül, amelyet citromhéj tesz különlegessé.
A desszert előkészítése mindössze 10 percet vesz igénybe, a munka további részét pedig már a sütő végzi, így akár időszűkében is nekifoghatsz. Amire feltétlenül szükséged lesz hozzá, az egy fém, szétszedhető sütőforma: ebbe kerül a bekevert tészta, és sül aranybarnára.
Készítsünk elő egy kb. 900 ml-es (8x26x16 cm) sütibárány-sütőformát: olajozzuk be a belsejét, és vékonyan szórjuk meg liszttel. Tegyük félre.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport.
Egy másik tálban kézi mixerrel habosítsuk ki a puha vajalternatívát a cukorral és vaníliakivonattal, majd keverjük hozzá a lisztes keveréket is. Mehet hozzá a szójaital, a citromlé és a citromhéj is, és ezeket is keverjük a masszához.
Egy evőkanállal kanalazzunk a sütőforma felső (fej) részébe egy adag masszát, majd adjuk hozzá a többit is. Simítsuk el a felszínét, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 40-45 perc alatt süssük aranybarnára, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk 15 percet hűlni.
Óvatosan szedjük ki a sütőformából, és teljes kihűlés után szórjuk meg porcukorral.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu