Egyszerű tejes-vaníliás kuglóf – A legfinomabb süti kávé mellé
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Pihe-puha almás fánk: őszi fűszerek teszik varázslatossá
Ropogós
Ezért érdemes beszerezni konyhai hőmérőt: a húsok tökéletesre sülnek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Krémes, csupa csoki torta: cékla tartja szaftosan a tésztát
Illatos fokhagymás rizs: tökéletes köret húsok mellé
Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal: kiadós és finom
A kuglóf látványos, mégis egyszerűen elkészíthető desszert, amely a meleg italok legjobb kísérője.
Vannak olyan édességek, amelyeket sokan nem mernek megsütni, mert a kinézetük alapján nehéznek gondolják őket. Ilyen a kuglóf is, legalábbis én sokáig nem mertem hozzákezdeni. Pedig tényleg egyszerű, keverem-kavarom tésztája van, amelyet utána csak bele kell önteni a formába, majd a sütő elvégzi a munkát.
Ezeket a tésztákat is lehet variálni, például a kakaós süteményekbe jól illik a túró, ahogy ebbe a kakaós-túrós kevert sütibe is. A kuglóf tésztájába is tehetsz akár gyümölcsöt, például eperszezonban epret, amit krémsajttal keverj ki: a végeredmény ez az epres kuglóf lesz, csak győzd abbahagyni. Az alaptésztát egy kis vaníliával tudod feldobni, ha ezt a receptet követed.
Tejes, vaníliás kuglóf
Hozzávalók 6 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 220 gramm cukor
- 150 milliliter tej
- 4 darab tojás
- 40 gramm vaj (olvasztott)
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből verjünk kemény habot. Egy tálban elektromos habverővel verjük habosra a cukrot a sárgájával. Öntsük hozzá a tejet, a vaníliakivonatot, szitáljuk hozzá a lisztet, szórjuk bele a sütőport és keverjük simára. Adjuk hozzá az olvasztott vajat is. A végén forgassuk bele a felvert tojásfehérjét is. A masszát öntsük bele egy kivajazott, 24 centiméter átmérőjű kuglófformába.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük a kuglófot 40-45 percig. Várjuk meg, amíg egy kicsit hűl, majd borítsuk ki egy tálra.
Fotó: Getty Images