Kétsajtos, sütőben sült makaróni kolbásszal – Gyorsan kész a tartalmas vacsora

olasz sütőben sült tészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sok sajt, a kolbász és a tészta találkozásától lesz nagyon laktató ez a gyorsan összeállítható étel.

Könnyen összedobható és nagyon tartalmas ez az olasz, nagyon sajtos-húsos rakott tészta, amelybe eredetileg húsgolyók kerülnek, de most leegyszerűsítheted a receptet úgy, hogy pirított kolbászdarabkákkal sütöd. A paradicsomszószószos, besameles tésztaréteget bőven szórd meg sajttal, eredetileg provolonével készül, de mozzarellával is finom lesz. A provolone tehéntejből készült igazi olasz, félkemény sajtkülönlegesség, ugyanúgy teheted pizzákra, mint a mozzarellát, inkább enyhe, mint erőteljes ízvilágú. 

A rakott tészta minden nemzet menüjében megtalálható, a görög változat darált hússal és ugyanúgy besamelmártással készül. Nem csak lasagne létezik a világon, próbálj ki többféle alakú tésztát, a sütőben ugyanúgy megsülnek. Ez a vega spenótos-ricottás verzió például óriás kagylótésztával sül, nemcsak mutatós, hanem nagyon tartalmas és finom fogás is.

Sütőben sült makaróni

olasz sütőben sült tészta recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta:

  • 400 gramm tészta (szarvacska)
  • 100 gramm provolone sajt (vagy mozzarella)
  • 80 gramm parmezán (reszelt)
  • 40 gramm vaj
  • ízlés szerint
  • besamelmártás (link a receptben)

Szósz:

  • 250 gramm kolbász
  • 500 milliliter passzírozott paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a szószt. A hagymát vágjuk apróra, és serpenyőben, forró olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá az apróra vágott kolbászt, és pirítsuk együtt néhány percig. Öntsük rá a paradicsomot, adjunk hozzá egy csipet sót, és főzzük legalább 25 percig, amíg jól besűrűsödik. 

Készítsük el a besamelmártást, ehhez itt találunk receptet. 

Főzzük ki a tésztát al dentére a csomagoláson található utasítás szerint, és forgassuk össze a besamellel. Azért is fontos, hogy a tészta tényleg al dente legyen, mert sütés közben még tovább fog puhulni. Adjuk hozzá a paradicsomos, kolbászos szószt is, és forgassuk ezzel is össze.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tészta felét egyengssük el egy kivajazott jénaiba, és tegyük rá a felkockázott provolone vagy mozzarella sajtot. Tegyük rá a maradék tésztát is, és szórjuk meg parmezán sajttal a tetejét. 

Süssük a tésztát 20 percig. Ha szeretnénk, hogy még jobban megpiruljon a teteje, akkor az utolsó 5 percben állítsuk a sütőt grillfokozatra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük