Egytepsis, sütőben főtt spagetti: egyszerre készül el a szósszal
Ha nincs időd a gáztűzhely mellett állni, csak tegyél mindent egy tepsibe, fedd le, majd told a sütőbe: mennyei, fűszeres, szaftos spagetti lesz a végeredmény.
Lassan vége a spárgaszezonnak, de amíg még kapni, mindenképp készítsd el ezt az egyszerű receptet! Az alapja tészta, amit spárgával, hagymával és sajttal sütünk össze, majd ropogós morzsával borítunk.
Ha egy fokkal krémesebb végeredményre vágysz, a tésztát ne főzd teljesen készre, szűrd le 2-3 perccel a megadott idő előtt, majd forgasd egybe egy pohár fűszeres tejföllel, úgy simítsd a tepsibe. Utána minden mehet a receptben írtak szerint.
A kész tésztát friss zöldfűszerekkel is feldobhatod, szórhatsz rá petrezselymet, snidlinget, amit csak szeretnél.
A tésztát főzzük al dentére a csomagoláson írtak szerint. Szűrjük le, majd keverjük egybe az olívaolajjal és ízlés szerint sóval, borssal. Öntsük az egészet egy 23x33 centis tepsibe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Amíg fő a tészta, a hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A spárgának törjük le a fás végeit, a maradékot vágjuk 5 centis darabokra.
A vaj egynegyedét forrósítsuk fel egy serpenyőben, dobjuk rá a hagymát és a spárgát. Dinszteljük pár percig, míg a hagyma megpuhul, a spárga élénkzöld színt kap. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, még fél percig pirítsuk.
A hagymás-spárgás keveréket oszlassuk el a tésztán, keverjük vele egybe.
A reszelt sajtot oszlassuk el a tészta tetején.
A maradék vajat olvasszuk meg, majd keverjük egybe a pankomorzsával. Szórjuk a morzsát a sajt tetejére.
A tésztát fedjük le, majd toljuk a sütőbe 15 percre. Utána vegyük le a fedőt, és tegyük vissza még 15 percre, míg a sajt megolvad és a morzsa megpirul.
Melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu