
Omlós, fűszeres sütőtökkenyér: egyszerű hozzávalókból készül a kevert süti

Hozzáférhető alapanyagokból készül, és házilag összeállított melegítő fűszerkeverék teszi ellenállhatatlanná. Próbáld ki a sütőtökszezonban!
Ha szereted a banánkenyeret, akkor ez a recept is biztosan elnyeri a tetszésedet. Nem igényel különösebb konyhai felszereltséget, és egy lágy, szaftos, levegős tészta lesz a végeredmény. Kiváló harapnivaló tízóraira vagy uzsonnára, de magvakkal tálalva teljes értékű reggeli is lehet belőle.
A pürésített sütőtök miatt a sütemény optimálisan hidratált lesz, és a legtöbb pürésített gyümölcshöz hasonlóan tojáspótlóként is jól működik, így a tésztát is összetartja és egységessé teszi. Tojás hiányában (vegán recept lévén) a levegős textúrát a csicseriborsó-konzerv leöntött leve, az aquafaba biztosítja, amit a tojásfehérjéhez hasonlóan habbá lehet verni. Érdemes tehát leszűrni és megőrizni a folyadékot, hiszen 2-3 napig eláll a hűtőben, és sokoldalúan felhasználható. Ez a hozzávaló kihagyható, azonban nem ajánlom, hiszen nélküle érezhetően összeesettebb és tömörebb lesz a tészta.
Fűszeres sütőtökkenyér

Hozzávalók 6 személyre
A fűszerkeverékhez:
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk őrölt szegfűszeg
- 0.25 tk szegfűbors
A sütihez:
- 1 dl aquafaba
- 60 ml zabital (vagy más növényi ital)
- 1 ek almaecet
- 250 g liszt
- 0.5 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 150 g barna vagy kókuszvirágcukor
- 80 ml növényi olaj (semleges ízű)
- 425 g sütőtökpüré
- 2 ek juharszirup
- 1 ek vaníliakivonat
Elkészítés:
Keverjük a növényi italba az almaecetet, és pár percre tegyük félre, hogy író készüljön belőle.
Mérjük egy közepes tálba a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket, és keverjük el őket.
Kézi mixer segítségével 1 percig habosítsuk az aquafabát (nem kell kemény hab legyen belőle). Adjuk hozzá az olajat, az írót, a sütőtökpürét, a juharszirupot és a vaníliát, és a mixerrel dolgozzuk homogén állagúvá őket.
Jöhetnek a száraz hozzávalók is: egy szilikonspatula segítségével óvatosan keverjük a folyékony masszába a fűszeres lisztet, azonban amint a massza összeáll, hagyjuk abba (a tészta nem kell tökéletesen homogén legyen).
Öntsük a keveréket egy sütőpapírral kibélelt kalácsformába, és 175 fokra előmelegített sütőben, 55-60 perc alatt süssük készre. Sütés után 10 percig pihentessük a sütőformában, majd vegyük ki belőle, és további 15 percet várjunk, mielőtt felszeletelnénk.
Fotók: Getty Images

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!