Ropogós krokett krumplis gyúrt tésztából - Házilag elkészítve a legfinomabb
Bár krokettet mélyhűtve is kapsz, a házilag gyúrt, krumplis változatnak nincs párja.
Ha nyár, akkor zöldborsó, melyből nem csak könnyű leves, főzelék vagy pörkölt készülhet, krokettként is érdemes kipróbálni.
A finomságot friss, mirelit vagy befőttes borsóból is el lehet készíteni, előbbi esetekben forrásban lévő vízben főzd meg a szemeket. A krokett masszáját izgalmasabbá teheted petrezselyemmel, tárkonnyal, chilivel vagy sonkakockákkal. Ha pedig a fagyasztót töltenéd fel vele, akkor a tetszőleges formára szabott kroketteket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tálcára, majd mehetnek a mélyhűtőbe 1 órára, utána légmentesen zárható zacskóba, így tárolva 2-3 hónapig elállnak.
Ha ropogósabbra készítenéd, ne sütőben, hanem bő olajban süsd a krokettet, de mielőtt a forró zsiradékba kerülne barnulni, forgasd pankomorzsába a hengereket. A ropogós falatok mellé ne felejts el valamilyen mártogatóst is kínálni, úgy még finomabbak.
A krumplit tisztítsuk meg, vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára, utána szűrjük le, törjük össze villával, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A friss vagy mirelit zöldborsót dobjuk forrásban lévő vízbe, és főzzük 5 percig.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, lisztet, borsot és a borsót, utána dolgozzuk egybe a masszát.
A masszából formázzunk tetszőleges hengereket vagy pogácsákat, majd helyezzük őket olajjal lekent tepsire. A krokettek tetejét is kenjük meg olajjal, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre. A kroketteket bő olajban is aranybarnára lehet sütni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu