Krémes, tejfölös zöldborsófőzelék: keményítővel sűrítve biztosan nem lesz csomós

borsófőzelék
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Zöldborsófőzelék sokféleképpen készülhet, de ha igazán könnyed végeredményre vágysz, készítsd el ezt a receptet.

Ha tavasz, akkor zsenge borsó, bár magában is jólesik falatozni, főzeléket mindenképp érdemes belőle készíteni. Hogy igazán friss legyen az összhatás, egy nagy adag petrezselymet is kevertünk bele, a krémességéről pedig a tejföl gondoskodik. 

Ez a változat most nem habarással vagy rántással készült, keményítőt használtunk, de akár önmagával is sűrítheted, ha botmixer segítségével itt-ott pürésíted. A keményítő nagy előnye, hogy egész biztosan nem lesz csomós, nem nehezíti el a főzeléket, ráadásul utólag is korrigálhatsz vele, ha nem lett elég sűrű a végeredmény. Csak egy kevés hideg folyadékkal kell kikeverni, a főzelékbe önteni, majd összefőzni vele.

A főzelék lelke a hagyma, ebbe a változatba vörös- és fokhagyma is került, ezeket vajon érdemes megdinsztelni, hogy még finomabb legyen a végeredmény. A zöldborsót pedig alaplével érdemes felönteni, sokkal ízletesebb lesz a főzelék.

Tejfölös zöldborsófőzelék

borsófőzelék2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 450 gramm zöldborsó (friss vagy mirelit)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 liter alaplé
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 gramm tejföl
  • 1.5 ek keményítő
  • 2 ek petrezselyem (friss)
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát reszeljük le, a vöröset vágjuk finomra. A petrezselymet aprítsuk össze.

A vajat olvasszuk meg egy lábasban, dobjuk rá a hagymát és a borsót. Pár percig dinszteljük, míg a hagyma átlátszó nem lesz, a borsó pedig félig megpuhul. Dobjuk rá a fokhagymát is, keverjük vele össze.

Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, várjuk meg, míg felforr, majd vegyük kicsire a lángot. Fedő alatt főzzük kb. 15 percig, míg a borsó teljesen puha nem lesz.

Vegyünk ki a levéből 1 merőkanállal, keverjük össze a tejföllel és a keményítővel. Öntsük vissza az egészet a borsóhoz. Várjuk meg, míg rottyan egyet, majd keverjük bele a petrezselymet is. 

Rögtön tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük