Fenséges sonkás krokett: belül krémes, kívül ropogós

skcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumpliból készült krokettet senkinek nem kell bemutatni, de mi a helyzet a spanyolok kedvencével, a sonkás krokettel?

Sokféleképpen az asztalra kerülhet a krokett: hagyományosan krumpliból készül, de tojásból, csirkehúsból és sonkából is készítheted, utóbbi Spanyolországban óriási kedvenc, gyakran találkozhat vele a turista.

Ne gondolj semmi bonyolultra a sonkás krokett kapcsán, egyszerű az elkészítése: besamelmártást kell főzni, amelybe pirosra sütött sonkakockák kerülnek, majd ki kell hűteni a masszát, végül jöhet a formázás, panírozás és sütés. A fűszerekkel lehet játszani, babérlevél helyett rozmaringgal is kipróbálható a finomság. Sajtból keményebb fajtát válassz, cheddart vagy ementálit, igaz, a spanyolok manchegójából lesz a legfinombb.

Sonkás krokett

skct

Hozzávalók 25 darabhoz:

  • 150 gramm serrano sonka
  • 75 gramm vaj
  • 1 darab babérlevél
  • 75 gramm liszt
  • 500 milliliter tej
  • 50 gramm félkemény sajt
  • 2 darab tojás
  • 120 gramm zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát vágjuk apró kockákra, majd serpenyőben, a babérlevéllel együtt pirítsuk addig, amíg a sonka zsírja kisül. Az elkészült sonkát a babérlevéllel együtt szedjük tányérra.

A serpenyőbe, amelyben a sonkát sütöttük, dobjuk bele a vajat, mikor elolvad, keverjük hozzá a lisztet, utána fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, addig keverjük, míg besűrűsödik a szósz. Ekkor a sonkát és a babérlevelet is adjuk hozzá, alacsony lángon főzzük 10-15 percig, gyakran kevergessük. Az utolsó 4-5 percben a reszelt sajtot is keverjük a masszába, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. A kész masszát tegyük tálba és várjuk meg, míg teljesen kihűl (körülbelül 2 óra).

A tojást üssük egy tányérba és verjük fel, egy másik tányérba öntsük bele a zsemlemorzsát.

A kihűlt masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd először forgassuk meg őket a tojásban, utána a zsemlemorzsában.

A bepanírozott krokettet bő olajban minden oldalán süssük aranybarnára.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük