![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fenséges sonkás krokett: belül krémes, kívül ropogós
![skcover](https://kep.index.hu/1/0/3902/39029/390297/39029761_2976981_04301d25d4cd4df1da89e7f6a1360694_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A krumpliból készült krokettet senkinek nem kell bemutatni, de mi a helyzet a spanyolok kedvencével, a sonkás krokettel?
Sokféleképpen az asztalra kerülhet a krokett: hagyományosan krumpliból készül, de tojásból, csirkehúsból és sonkából is készítheted, utóbbi Spanyolországban óriási kedvenc, gyakran találkozhat vele a turista.
Ne gondolj semmi bonyolultra a sonkás krokett kapcsán, egyszerű az elkészítése: besamelmártást kell főzni, amelybe pirosra sütött sonkakockák kerülnek, majd ki kell hűteni a masszát, végül jöhet a formázás, panírozás és sütés. A fűszerekkel lehet játszani, babérlevél helyett rozmaringgal is kipróbálható a finomság. Sajtból keményebb fajtát válassz, cheddart vagy ementálit, igaz, a spanyolok manchegójából lesz a legfinombb.
Sonkás krokett
![skct](https://kep.index.hu/1/0/3902/39029/390297/39029797_ab75477b24a6982bb9f54d98f83c4ea8_wm.jpg)
Hozzávalók 25 darabhoz
- 150 gramm serrano sonka
- 75 gramm vaj
- 1 darab babérlevél
- 75 gramm liszt
- 500 milliliter tej
- 50 gramm félkemény sajt
- 2 darab tojás
- 120 gramm zsemlemorzsa
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 1 késhegynyi szerecsendió
Elkészítés:
A sonkát vágjuk apró kockákra, majd serpenyőben, a babérlevéllel együtt pirítsuk addig, amíg a sonka zsírja kisül. Az elkészült sonkát a babérlevéllel együtt szedjük tányérra.
A serpenyőbe, amelyben a sonkát sütöttük, dobjuk bele a vajat, mikor elolvad, keverjük hozzá a lisztet, utána fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, addig keverjük, míg besűrűsödik a szósz. Ekkor a sonkát és a babérlevelet is adjuk hozzá, alacsony lángon főzzük 10-15 percig, gyakran kevergessük. Az utolsó 4-5 percben a reszelt sajtot is keverjük a masszába, fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval. A kész masszát tegyük tálba és várjuk meg, míg teljesen kihűl (körülbelül 2 óra).
A tojást üssük egy tányérba és verjük fel, egy másik tányérba öntsük bele a zsemlemorzsát.
A kihűlt masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd először forgassuk meg őket a tojásban, utána a zsemlemorzsában.
A bepanírozott krokettet bő olajban minden oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!