Sütőtök-gnocchi ricottával - Ha meguntad a krumplis verziót

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A világ egyik legjobb körete a gnocchi - de nemcsak burgonyából, hanem az édeskés sütőtökből is elkészíthető. A tök mellé egy kis ricotta kerül, ami a krémes állagról gondoskodik.

A sütőtökös gnocchit egyszerűbb elkészíteni, mint a krumplisat, ráadásul gyönyörű sárga színével igen különleges köret. A ricottától könnyű és puha lesz a tészta, egyedül arra kell figyelni, hogy ne a darabos, hanem a krémesebb, kenhető ricottát használjuk hozzá.

A gnocchikhoz sütőtökpürére van szükség, úgyhogy a tököt meg kell főzni vagy párolni. Egy gyors módszer, ha kisebb darabokra vágjuk a sütőtököt, beletesszük egy üvegtálba, lefedjük folpackkal és bedobjuk a mikróba - jóval előbb megpuhul, mint más megoldásokkal.

Nem jó, ha vizes a püré, úgyhogy papírtörlő segítségével itassuk fel róla a nedvességet. A víztől ugyanis ragacsos lesz a massza, nem lehet majd formázni. Van rá esély, hogy a ricottától is nedves lesz kicsit a tészta, ebben az esetben a formázásnál minimális lisztet adhatunk hozzá, de ne essünk túlzásba, különben kemények lesznek a gnocchik.

A megformázott, nyers tésztát nyugodtan lefagyaszthatjuk, de a kifőtt verziót ne tároljuk sokáig, nemcsak azért, mert könnyen megromlik, hanem azért is, mert a hűtőben ragacsos állaga lesz.

Sütőtökös gnocchi

sütőtökgnocchirecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 300 gramm sütőtök
  • 0.5 bögre ricotta (krémesebb)
  • 185 gramm liszt
  • 0.33 bögre parmezán
  • 1 darab tojás
  • 0.25 teáskanál
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Vágjuk kockára a sütőtököt, majd főzzük vagy pároljuk meg.

A puha tököt törjük össze villával vagy pürésítsük le. Tegyük a sütőtökpürét papírtörlőre, hogy a papír felszívja a felesleges nedvességet.

A pürét tegyük egy nagy tálba a többi hozzávalóval együtt. Kézzel alaposan gyúrjuk össze, hogy egy homogén, puha tésztát kapjunk.

Lisztezzük meg a gyúródeszkát, borítsuk ki rá a tésztát. Formázzunk belőle egy vastag rudat.

Vágjuk fel a tésztát 6 egyenlő részre, majd minden részből formázzunk 2 centiméter vastag rudat. A rudakból vágjunk le kb. 3 centiméteres darabokat, majd nyomjunk rájuk barázdákat egy villa segítségével.

Dobjuk a gnocchikat forrásban lévő sós vízbe, kb. 1-2 perc után, ha feljöttek a víz tetejére, készen vannak, szűrjük le őket.

A kész gnocchikat lepiríthatjuk egy kis vajon, hogy még intenzívebbek legyenek az ízek.

Fotó: Getty Images 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük