A legédesebb sült tök mellé pirított magvak és különleges öntet dukál
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A hokkaido tök olyan édes magában is, hogy csak pár kiegészítőre van szükség, és teljes fogás lesz belőle.
A hokkaido az egyik legfinomabb tökfajta. Nemcsak az íze miatt, ami nagyon édes, kicsit a gesztenyéhez hasonló, hanem az állaga miatt is, ami sokkal tömörebb, szárazabb, formatartóbb a többi sütőtökénél.
Mindazonáltal ez a kombináció - tahiniszósz, a magok és a sült tök kombinációja - bármilyen tökkel csodálatos lehet, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük péppé úgy, mint mondjuk egy leves készítésénél tennénk, mert akkor félő, hogy nem érvényesülek úgy az állagbeli kontrasztok.
Főétel vagy köret
Ez egy annyira gazdag, laktató étel, hogy vegáknak - más zöldségek mellett - tökéletes főétel, de sült húsok mellé a húsevők is nagyon boldogan fogják fogyasztani. A magkeverék itt éppen szezámmagból, napraforgómagból, dióból áll, de más kombinációban is működhet az étel, az viszont fontos, hogy pirított legyen.
A receptet Yotam Ottolenghi, a zöldségek legnagyobb mai zsenije ihlette, de nála az olajos magmix nélkül szerepel.
Sütőtök tahiniszósszal és ropogós magokkal
Hozzávalók 4 személyre
A tökhöz
- 1 kilogramm hokkaido tök
- 150 gramm pirított magok
- ízlés szerint gránátalmamagok
A tahiniszószhoz
- 2 evőkanál tahini
- 1 darab citrom
- 2 csipet só
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt puhára sütjük. A magjait kikaparjuk, majd felszeleteljük. Kikeverjük a tahiniszószt, és megcsepegtetjük vele a tökszeleteket, majd pirított magokkal szórjuk meg, végül gránátalmamagokkal díszítjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors