
A legédesebb sült tök mellé pirított magvak és különleges öntet dukál

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
A hokkaido tök olyan édes magában is, hogy csak pár kiegészítőre van szükség, és teljes fogás lesz belőle.
A hokkaido az egyik legfinomabb tökfajta. Nemcsak az íze miatt, ami nagyon édes, kicsit a gesztenyéhez hasonló, hanem az állaga miatt is, ami sokkal tömörebb, szárazabb, formatartóbb a többi sütőtökénél.
Mindazonáltal ez a kombináció - tahiniszósz, a magok és a sült tök kombinációja - bármilyen tökkel csodálatos lehet, csak arra kell figyelni, hogy ne süssük péppé úgy, mint mondjuk egy leves készítésénél tennénk, mert akkor félő, hogy nem érvényesülek úgy az állagbeli kontrasztok.
Főétel vagy köret
Ez egy annyira gazdag, laktató étel, hogy vegáknak - más zöldségek mellett - tökéletes főétel, de sült húsok mellé a húsevők is nagyon boldogan fogják fogyasztani. A magkeverék itt éppen szezámmagból, napraforgómagból, dióból áll, de más kombinációban is működhet az étel, az viszont fontos, hogy pirított legyen.
A receptet Yotam Ottolenghi, a zöldségek legnagyobb mai zsenije ihlette, de nála az olajos magmix nélkül szerepel.
Sütőtök tahiniszósszal és ropogós magokkal

Hozzávalók 4 személyre
A tökhöz
- 1 kilogramm hokkaido tök
- 150 gramm pirított magok
- ízlés szerint gránátalmamagok
A tahiniszószhoz
- 2 evőkanál tahini
- 1 darab citrom
- 2 csipet só
Elkészítés:
A tököt megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk. 200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 30-40 perc alatt puhára sütjük. A magjait kikaparjuk, majd felszeleteljük. Kikeverjük a tahiniszószt, és megcsepegtetjük vele a tökszeleteket, majd pirított magokkal szórjuk meg, végül gránátalmamagokkal díszítjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors