Selymes sütőtökkrémleves csipetnyi gyömbérrel – Csicseriborsótól lesz laktató

sütőtökleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyömbértől egészen pikáns lesz ez a sütőtökkrémleves, a hűvös napokon biztosan átmelegít majd.

Végre itt az ősz és a sütőtökszezon! Nem viccelek, tényleg kedvelem a hűvösebb napokat, főleg azért, mert ilyen finom leveseket lehet enni, minél tartalmasabbak, annál jobban esnek.

A sütőtök nemcsak egészséges, hanem nagyon változatosan elkészíthető, gyönyörű színű zöldség. Egyedül a pucolásával gyűlhet meg a bajod, de ezzel a technikával biztosan könnyebben fog menni. Ha nem eszed meg azonnal a sült tököt, akkor készíts belőle krémlevest, ha az édesebb ízeket kedveled, akkor tegyél bele almát, és azzal főzd meg.

Ha laktatóbbra szeretnéd készíteni, akkor dúsítsd csicseriborsóval. A pikáns, csípős ízek kedvelői tegyenek bele egy csipetnyi gyömbért, de akár chilit is, ebben a hideg, nyirkos időben még a vírusokat is messzire űzik a melegítő fűszerek.

Sütőtökkrémleves gyömbérrel és csicseriborsóval

sütőtökleves3

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm sütőtök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 fej salottahagyma
  • ízlés szerint extraszűz olívaolaj
  • 500 milliliter zöldségalaplé
  • 260 gramm csicseriborsó (konzerv vagy főtt)
  • 0.5 darab gyömbér (friss)
  • 1 teáskanál
  • 0.5 kávéskanál bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel. A hagymákat is szeleteljük fel.

Egy edényben melegítsünk olívaolajat, majd a hagymát, és egy gerezd fokhagymát dinszteljünk meg rajta. Ezután tegyük bele a sütőtököt, és közepes hőmérsékleten pároljuk néhány percig, közben picit sózzuk. Keverjük össze a hagymával, és adjunk hozzá egy kevés borsot is. Öntsük rá a zöldségalaplevet úgy, hogy éppen ellepje a sütőtökkockákat. Fedjük le, és főzzük közepes hőmérsékleten körülbelül 20 percig. Figyeljünk, hogy a leve ne párologjon el. Amikor a tök megpuhult, adjuk hozzá a csicseriborsót. Mielőtt elzárnánk a gázt, reszeljünk bele ízlés szerint gyömbért.

Ha levettük a gázról, botmixerrel pépesítsük. A levest ízlés szerint díszíthetjük főtt vagy pirított csicseriborsóval, utóbbit így készíthetjük el

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük