Gluténmentes amerikai csokis keksz: zabból és diófélékből készül
Ez a keksz a tökéletes házi, gluténmentes és egészséges megfelelője a klasszikus amerikai sütinek, a csokidarabos keksznek.
Ki ne szeretné az amerikai csokis kekszet? Ha te is a rajongók táborát erősíted, próbáld ki ezt a fűszeres, sütőtökös változatot is! A tésztája sokkal puhább lesz az édes zöldségnek köszönhetően, nem fog kiszáradni vagy megkeményedni, légmentesen tárolva napokig eláll.
Ha már sütőtök, az olyan melegítő fűszerek sem hiányozhatnak mellőle, mint a fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió. Az pedig csak ráadás, hogy milyen isteni illatok töltik majd be a konyhát, míg sülnek a pufi kekszek.
Az eredeti receptben csokichips szerepel, ezt a legtöbb üzletben beszerezheted, nagy előnye, hogy nem olvad meg a sütőben, egyben maradnak a cseppek. Viszont ha spórolnál az árán, vegyél táblás csokit, törd össze apróra, és ezt keverd a tésztába. Ez beleolvad majd, nem lesz olyan mutatós, de az ízén mit sem változtat.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze a kétféle cukrot az olajjal. Keverjük bele a tojásokat, majd a vaníliát is, végül a sütőtökpürét.
Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd mikor már nagyjából összeállt, forgassuk bele a csokichipset is. (Vagy az apróra tört étcsokit.)
Tegyünk a tésztából 2 evőkanálnyi adagokat a tepsire, de hagyjunk köztük helyet, mert ki fognak lapulni.
Toljuk a kekszeket a sütőbe 12-15 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz. Hagyjuk őket hűlni a tepsin pár percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu