Napokig puha sütőtökös palacsinta: melegítő fűszerekkel a legfinomabb

Sutotok palacsinta c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus amerikai palacsintát talán már senkinek sem kell bemutatni, különböző változatai azonban sorra tűnnek fel: érdemes kipróbálni például ezt a szuper fűszeres, puha sütőtökös verziót.

Ezt a palacsintát akár a diétádba is beillesztheted, hiszen a teljes kiőrlésű liszt miatt rengeteg rostot tartalmaz, a sütőtöktől ugyanakkor annyira lágy, hogy észre sem veszed, hogy nem finomlisztből készült. A melengető fűszerek miatt garantált, hogy az ősz egyik kedvenc édessége lesz.

Ebben a receptben a sütőtökpüré nemcsak a tésztát lazítja, de a tojást is pótolhatod vele, hiszen az almához és a banánhoz hasonlóan remek növényi tojáshelyettesítőnek számít. Használhatsz boltban vásárolt sütőtökpürét, de magad is megsütheted és pürésítheted.

Sütőtökös palacsinta

Sutotok palacsinta

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 480 ml barista zabital
  • 1.5 ek almaecet
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 ek barna cukor vagy kókuszvirágcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk gyömbérpor
  • 0.25 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 120 g sütőtökpüré
  • 3 ek vegán vaj vagy margarin
  • kevés olaj a sütéshez
  • juharszirup és magok a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük össze a zabitalt az almaecettel, és tegyük félre 10 percre, hogy enyhén megaludjon.

Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a cukrot és a fűszereket. 

Adjuk a növényi italhoz a vaníliakivonatot, a sütőtökpürét és az olvasztott növényi margarint, keverjük össze őket, majd öntsük az egészet a száraz hozzávalókra. Egységesítsük a keveréket, majd pihentessük 10 percig.

Pár csepp olajat oszlassunk el egy forró, tapadásmentes serpenyőben, és adagoljunk félbögrényi mennyiségeket a masszából. Oldalanként másfél-két percig süssük a korongokat, amíg szép aranybarnák lesznek. Ismételjük meg ugyanezt a műveletet a maradék tésztával is.

Juharsziruppal, olajos magvakkal tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük