
Napsárga sütőtökös-gránátalmás hummusz - Kedvenc mártogatósunk őszi verziója

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
A csicseriborsókrémmel nem is történhetett volna jobb dolog, minthogy egy kis sütőtökpürével találkozott.
Teljesen spontán alakult ez a recept, még azokból az időkből, mikor baba volt a háznál és mindig akadt maradék sütőtökpüré. Mivel az volt a picik általános kedvence, mindent azzal kevertem, a sütőtököt is sütőtökkel ették és persze mi is. De nem igazán panaszkodott emiatt senki se, nem tudtuk megunni, és ez szerencsére azóta sincs másként.
Aztán egyszer éppen hummuszt csináltam, mikor észleltem, hogy éppen annyi sütőtökpüré maradt, ami nem ad ki se egy krémlevest, se más önálló ételt, ezért hirtelen ötlettől vezérelve hozzáadtam a hummusz alapjához, és ebből lett a csoda. A sütőtök eszméletlenül jól illik a csicseriborsóhoz is, a tahinihez is, és kiválóan betölti víz helyett az állagjavítás szerepét is, sőt. Még könnyedebb, lágyabb lesz vele a krém, még mártogatósabbá válik. A gránátalma pedig már adott volt, nemcsak a szépsége miatt, hanem mert mindenhez kell egy kevés savanykás íz is.
Óriási mennyiségben is lehet csinálni, eláll pár napig a hűtőben és jó rájárni.
Sütőtökös hummusz

Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm sütőtök
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv vagy főtt)
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál tahini
- 0.25 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab gránátalma
Elkészítés:
A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk. 200 fokos sütőben puhára sütjük, a megpuhult zöldséget kikanalazzuk a héjából.
Aprítógépbe tesszük a csicseriborsóval és a tahinivel. A fokhagymát külön mozsárban összetörjük a sóval, hozzáadjuk a citromlevet, és így tesszük az aprítóba. Az egyveleget simára turmixoljuk, ha kell, kevés hideg vízzel lazítunk rajta. Gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors