Napsárga sütőtökös-gránátalmás hummusz - Kedvenc mártogatósunk őszi verziója
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csicseriborsókrémmel nem is történhetett volna jobb dolog, minthogy egy kis sütőtökpürével találkozott.
Teljesen spontán alakult ez a recept, még azokból az időkből, mikor baba volt a háznál és mindig akadt maradék sütőtökpüré. Mivel az volt a picik általános kedvence, mindent azzal kevertem, a sütőtököt is sütőtökkel ették és persze mi is. De nem igazán panaszkodott emiatt senki se, nem tudtuk megunni, és ez szerencsére azóta sincs másként.
Aztán egyszer éppen hummuszt csináltam, mikor észleltem, hogy éppen annyi sütőtökpüré maradt, ami nem ad ki se egy krémlevest, se más önálló ételt, ezért hirtelen ötlettől vezérelve hozzáadtam a hummusz alapjához, és ebből lett a csoda. A sütőtök eszméletlenül jól illik a csicseriborsóhoz is, a tahinihez is, és kiválóan betölti víz helyett az állagjavítás szerepét is, sőt. Még könnyedebb, lágyabb lesz vele a krém, még mártogatósabbá válik. A gránátalma pedig már adott volt, nemcsak a szépsége miatt, hanem mert mindenhez kell egy kevés savanykás íz is.
Óriási mennyiségben is lehet csinálni, eláll pár napig a hűtőben és jó rájárni.
Sütőtökös hummusz
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm sütőtök
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv vagy főtt)
- 3 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál tahini
- 0.25 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab gránátalma
Elkészítés:
A sütőtököt nagyobb darabokra vágjuk. 200 fokos sütőben puhára sütjük, a megpuhult zöldséget kikanalazzuk a héjából.
Aprítógépbe tesszük a csicseriborsóval és a tahinivel. A fokhagymát külön mozsárban összetörjük a sóval, hozzáadjuk a citromlevet, és így tesszük az aprítóba. Az egyveleget simára turmixoljuk, ha kell, kevés hideg vízzel lazítunk rajta. Gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors