Villámgyors sütőtökös keksztekercs – Szuper maradékmentő is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A keksztekercs örök kedvenc, az alapreceptet évszakhoz és alkalomhoz is igazíthatod, akár sütőtökkel is elkészítheted.
Biztosan sokan ismerik a kekszszalámi vagy csokiszalámi nevű tekercset, amely kevés munkával, sütés nélkül készül, de annál nagyobb sikere van akár ebéd utáni desszertként, akár vendégségben. A receptet itt találod, érdemes elkészíteni, mert szerintem megunhatatlan, és tényleg alig van vele munka. Ezt a sütit is ahány ház, annyi szokás alapon sütik, kaphat pluszízesítést, de még a kekszet sem egyforma módon teszik bele, van, aki nagyobb darabokban szereti, van, aki teljesen ledarálja.
Egy kicsit más formában, őzgerincben lesz mutatós a diós keksztekercs, amely szintén sütés nélkül készül. Őszi-télire is alakíthatod a süteményt, a gesztenye nagyon jól áll neki, egy kis rummal is megbolondíthatod. A kókusztekercs szintén nagyon népszerű, karácsonyi fűszerekkel pedig az ünnepi asztalra is felkerülhet.
Ha vidám színekre vágysz, akkor próbáld ki ezt a sütőtökös változatot, amelyhez a legegyszerűbb, ha a maradék sült tököt használod fel. Ha elég édes, akkor más édesítő nem is kell hozzá, esetleg egy kis mézet tehetsz bele, illetve a fahéj is tökéletesen illik hozzá. Más munkád nincs is vele, csak belehempergetni a kókuszreszelékbe.
Sütőtökös keksztekercs
Hozzávalók 2 darabhoz
- 300 gramm sült sütőtök
- 220 gramm háztartási keksz (darált)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- a hempergetéshez kókuszreszelék
Elkészítés:
A sült sütőtököt pürésítsük. Ha csak ehhez a recepthez állnánk neki, akkor így süssük meg. Ha megsült, kanalazzuk ki a húsát, és pürésítsük.
Keverjünk hozzá annyi darált kekszet, hogy a massza formázható legyen. Ízesítsük mézzel és fahéjjal. Formáljunk rudat belőle, csomagoljuk folpackba, és tegyük néhány órára a hűtőbe.
Forgassuk kókuszreszelékbe, és szeleteljük tálalás előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors