
Sütöttél már micset? A titok a jól bekevert hús, na meg a faszéngrill!
Muzsdéjjal az igazi vámpírűző
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Lagzis Kati szelet: a süti, ami minden generáció kedvence
Ropogós

Thai, kókusztejben főtt garnélarák: a selymes, pikáns szósz a lelke

Citromkrém citromba töltve: friss könnyed nyári desszert

Könnyű, mégis kiadós nyári tésztasaláta: gyorsan kész van

Menta: a növény, ami túléli a kezdő balkonkertészeket is

Villámgyors rakott padlizsán: nyári vacsora fél óra alatt
Aki járt már életében Erdélyben, alighanem evett már micset, vagy más néven: mititeit. Mivel itt a grillszezon, és a mics éppen grillen készül, vegyük fel ezt is a repertoárba, nem bánjuk meg! Különösen, ha szép emlékeink vannak róla.
A mics a román konyha jellegzetes étele, habár a darált húsokból álló, fűszerekkel összegyúrt, ujjnyi húsrudacskák valamilyen változatban az egész Balkánon megtalálhatók. A húst a micsben a szódabikarbóna lazítja, jellegzetes bukéját pedig a háromféle hús: marha, bárány, sertés, és a borsikafű - meg persze a faszéngrill adja.
Jellemzően mustárral és kenyérrel fogyasztják, de szokták muzsdéjjal is adni, ami nem más, mint egy brutálisan erős fokhagymapép. Nincs is benne más, mint fokhagyma, só és olaj, mozsárban krémesre dolgozva.
Variációk fokhagymára
A muzsdéjon lehet egyébként még tovább dolgozni, felüthetjük mustárral, paradicsommal, vagy ha az ízén nem szeretnénk módosítani, csak az erősségén, akkor vízzel is. Érdemes mindegyiket kipróbálni, habár lehetőleg nem este, lefekvés előtt...
Mics és muzsdéj

Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm darált sertéshús
- 30 dekagramm A micshez darált marhahús
- 30 gramm darált bárányhús
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál borsikafű (csombor)
- 1 ízlés szerint só&bors
- 2 fej A muzsdéjhoz fokhagyma
- 0.5 kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Grillen minden oldalát pirosra sütjük.
A muzsdéjhoz meghámozzuk a fokhagymát, és mozsárban a sóval összetörjük. Az olajat apránként csorgatjuk hozzá, közben a mozsárral folyamatosan gyömöszöljük, hogy felvegye az olajat. Akkor jó, ha olyan selymes lesz, mint a majonéz.
Na jó, csak vicceltünk a mozsárral, jó lesz az robotgépben, vagy botmixerrel is, ha nincs időd vagy türelmed.