![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütöttél már micset? A titok a jól bekevert hús, na meg a faszéngrill!
Muzsdéjjal az igazi vámpírűző
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Aki járt már életében Erdélyben, alighanem evett már micset, vagy más néven: mititeit. Mivel itt a grillszezon, és a mics éppen grillen készül, vegyük fel ezt is a repertoárba, nem bánjuk meg! Különösen, ha szép emlékeink vannak róla.
A mics a román konyha jellegzetes étele, habár a darált húsokból álló, fűszerekkel összegyúrt, ujjnyi húsrudacskák valamilyen változatban az egész Balkánon megtalálhatók. A húst a micsben a szódabikarbóna lazítja, jellegzetes bukéját pedig a háromféle hús: marha, bárány, sertés, és a borsikafű - meg persze a faszéngrill adja.
Jellemzően mustárral és kenyérrel fogyasztják, de szokták muzsdéjjal is adni, ami nem más, mint egy brutálisan erős fokhagymapép. Nincs is benne más, mint fokhagyma, só és olaj, mozsárban krémesre dolgozva.
Variációk fokhagymára
A muzsdéjon lehet egyébként még tovább dolgozni, felüthetjük mustárral, paradicsommal, vagy ha az ízén nem szeretnénk módosítani, csak az erősségén, akkor vízzel is. Érdemes mindegyiket kipróbálni, habár lehetőleg nem este, lefekvés előtt...
Mics és muzsdéj
![mics](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291012/29101229_ad1e1d76763a08b2336d9fe8fd4f33dc_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm darált sertéshús
- 30 dekagramm A micshez darált marhahús
- 30 gramm darált bárányhús
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál borsikafű (csombor)
- 1 ízlés szerint só&bors
- 2 fej A muzsdéjhoz fokhagyma
- 0.5 kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Grillen minden oldalát pirosra sütjük.
A muzsdéjhoz meghámozzuk a fokhagymát, és mozsárban a sóval összetörjük. Az olajat apránként csorgatjuk hozzá, közben a mozsárral folyamatosan gyömöszöljük, hogy felvegye az olajat. Akkor jó, ha olyan selymes lesz, mint a majonéz.
Na jó, csak vicceltünk a mozsárral, jó lesz az robotgépben, vagy botmixerrel is, ha nincs időd vagy türelmed.
Olvasd el ezt is!