Krémes és isteni gluténmentes csokitorta: liszt nélkül készül a piskóta
Liszt nélkül is nagyszerű süteményeket készíthetsz: ez a csokitorta gluténmentesen is isteni.
Ahogy a svéd húsgolyók, ez a svéd mandulatorta is nagy kedvencem, volt, amikor gyorsfagyasztott változatban is megvásároltam. Pedig ezt a süteményt is nagyon könnyű elkészíteni, ráadásul gluténérzékenyeknek is kitűnő választás, mert liszt nélkül készül.
A tésztája könnyed, a krém pedig selymes, és egyszerűen készül, kicsit vajas, de nem zavaróan zsíros és tömény. Ha szereted a mandulát minden mennyiségben, akkor ideje elkészíteni ezt a tortát is, és akkor nem csak ezért fogsz elmenni a bútoráruházba.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojásokat válasszuk ketté. Itt találunk egy szuper módszert arra, hogy tudjuk könnyedén elválasztani a fehérjét és a sárgáját.
A fehérjét verjük kemény habbá úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Forgassuk bele óvatosan a darált mandulát. Egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan kanalazzuk bele a masszát.
Süssük meg az alapot 20 perc alatt, tűpróbáig. Vegyük ki, majd várjuk meg, amíg kihűl, és vegyük ki a formából.
Készítsük el a krémet. A tojások sárgáit tegyük egy lábasba, és keverjük hozzá a cukrot, a keményítőt és a vaníliarúd kikapart magjait, majd öntsük fel a tejjel. Tegyük a tűzhelyre és alacsony lángon folyamatosan keverve főzzük meg sűrű krémnek. Vegyük le a tűzről, és ha kihűlt, fokozatosan adjuk hozzá a vajat. A krémet simítsuk egyenletesen a tészta tetejére, de jusson az oldalára is.
A szeletelt mandulát pirítsuk meg forró és száraz serpenyőben, és szórjuk a torta tetejére.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu