Svéd húsgolyó házilag: a krémes barna mártás is megér egy misét
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Kevesebb idő elkészíteni otthon, mintha utaznál érte, ráadásul rögtön nagy adagot gyárthatsz le belőle.
Ha te is a svéd húsgolyó megszállottja van, és képes vagy csak emiatt a bútoráruházba utazni hétről hétre, akkor itt az idő, hogy elkészítsd házilag. Sokáig azt hittem, ez lehetetlen vállalkozás, de aztán találtam egy szuper receptet az egyik kedvenc gasztrobloggerem oldalán. Picit változtattam rajta itt-ott, de isteni lett a végeredmény. A húsgombóc és a mártás is egyszerűen készül, könnyen elérhető, és nem is olyan sok hozzávalóból.
A húsgolyó készülhet csak marhahúsból, de vegyesen is, érdemes sertéssel keverni, ugyanis az picit zsírosabb, így szaftosabbá teszi az összhatást. A húst melegítő fűszerekkel, szerecsendióval, szegfűszeggel érdemes fűszerezni, nem kell tőlük megijedni, picit pikánsabbá teszik a végeredményt, de nem fog dominálni az ízük.
A barna mártás is egyszerűen készül, de az alaplevet nem lehet megspórolni, csak azzal lesz az igazi. Érdemes marhahúsosat használni, de ha csak csirkés van otthon, azzal is működni fog a recept. A mártást tejszínnel krémesítheted, de tejfölt, sőt, akár krémsajtot is használhatsz hozzá.
Svéd húsgolyó
Hozzávalók 6 személyre
Húsgolyó:
- 2 szelet fehér kenyér
- 600 gramm darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 0.25 teáskanál szerecsendió
- 0.25 teáskanál szegfűszeg
- 0.25 teáskanál fahéj
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- olaj (sütéshez)
Barna mártás:
- 50 gramm vaj
- 3 evőkanál liszt
- 500 milliliter marhahúsalaplé
- 100 milliliter tejszín
Elkészítés:
A kenyérnek vágjuk le a héját, a belét kockázzuk össze.
A hagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A lereszelt hagymát – a levével együtt – öntsük a kenyérre, forgassuk vele össze. Ha száraznak látjuk a kenyeret, öntsünk hozzá még egy kis vizet vagy tejet. Hagyjuk 2-3 percig a lében, hogy megszívja magát a folyadékkal.
Adjuk hozzá a kenyérhez a húst, a fűszereket és a tojást, gyúrjuk össze a masszát.
Készítsünk a diónál picivel nagyobb golyókat a masszából, nagyjából 30 darab lesz belőle.
Süssük elő a húsgolyókat. Forrósítsunk 2 evőkanál olajat egy serpenyőben, majd tegyünk az olajba annyi húsgolyót, amennyi kényelmesen elfér. Pirítsuk le minden oldalukat pár perc alatt, nem baj, ha a belsejük még nem sül át teljesen. Szedjük őket egy tányérra.
Ugyanebbe a serpenyőbe tegyük bele a vajat. Mikor felolvadt, keverjük bele a lisztet, 1 percig pirítsuk, míg egy kis színt kap. Fokozatosan önstük fel a lisztes keveréket az alaplével, közben folyamatosan kevergessük, hogy ne legyen csomós.
Mikor gyöngyözik a mártás, adjuk hozzá a húsgolyókat, majd főzzük együtt kb. 10 percig, míg a mártás picit sűrűsödik. Utolsó simításként adjuk hozzá a tejszínt, melegítsük vele össze 1-2 perc alatt.
Krumplipürével tálaljuk.
Fotó: Getty Images