![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így válaszd szét a tojást egyszerűen: 5 bevált trükköt mutatunk
![tszct7](https://kep.index.hu/1/0/4310/43109/431091/43109110_3290482_74629c45898d8ba37a4bd74c365429b2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A legtöbb sütemény készítésénél kötelező mozzanat a tojás szétválasztása, mely egyszerűen hangzik, de kezdőknek és nem annyira ügyes kezűeknek gondot okozhat a művelet végrehajtása.
A sütemények univerzumában elmerülve a házi cukrászmesterséget a piskótasütéssel érdemes kezdeni. Bár piskóta több változatban is készülhet, az alapverzióba kell tojás, melyet szét kell választani.
A piskóta akkor jó, ha szép magas, légies, a fehérjéből vert habnak köszönhetően alakul ki a tökéletes textúra. Néhány változatban sütőport is használnak, a cukrászok azonban a térfogatnövelő használata nélkül készítik a pehelykönnyű tésztát. Otthon is könnyen kivitelezhető a dolog, a titok csak annyi, hogy a friss tojást megfelelően válaszd szét, egy csepp sárgája se legyen a fehérjében, így biztos, hogy szép habot tudsz verni.
![tszct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431091/43109126_2ec12111d65f62d552fe585fee56cd87_wm.jpg)
Amikor belejössz a sütemények készítésébe, egy idő után rutinmozdulatként fogod szétválasztani a sárgáját és a fehérjét. A legegyszerűbb megoldás, ha beszerzel egy jópofa tojáselválasztó eszközt, melyet helyezz a tál fölé, üsd bele a tojást, a fehérje a tálba folyik, a sárgája az eszközben marad, neked pedig csak át kell csúsztatni egy másik tálba.
Persze nem mindenki szeretne pénzt kiadni ilyen konyhai eszközért, nekik marad a jól bevált tojáshéjból tojáshéjba táncoltató módszer, vagy kipróbálhatnak házi praktikákat, melyek biztos sikert ígérnek.
![tszvct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431091/43109150_616dad4e3080d741323f48baf61de18f_wm.jpg)
Ahogy a profik csinálják
Már a tojás felütésénél fontos, hogy magabiztosan állj a feladathoz. Határozott, erős, de nem vad mozdulattal üsd a tojást a tálka szájához, törekedve arra, hogy a héj középen repedjen meg, ezek után óvatosan ketté lehet választani. A fehérje ekkor elkezd kicsorogni, majd szétnyithatod a tojást, ügyelve arra, hogy a sárgája az egyik héjcsészében maradjon. Ezután óvatosan kezdd el táncoltatni a sárgáját egyik héjból a másikba, miközben a fehérje teljes egészében a tálba csorog.
![tszct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431091/43109124_a25cb0e67a193cc49ed5b6c85a673e06_wm.jpg)
Használd a kezed
Ha nem érzed biztosnak a tojáshéjas módszert, akkor használd a kezed. Hisz tudod, ami a konyhában történik, az ott is marad, senkinek nem kell elmondanod, hogy így választottad szét a tojást. Két praktika is létezik erre a módszerre: az egyikben a felütött tojást a tenyeredbe kell engedned, az ujjaiddal felfogod a sárgáját, a fehérje pedig kifolyik.
![tszct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431091/43109120_635a3d92d54610dbf810e4c0f8702db0_wm.jpg)
A másik lehetőség, hogy a tojást tálba ütöd, majd az ujjaidat markolónak használva emeled ki a sárgáját, hagyd, hogy a fehérje kifolyjon mellette.
PET-palackkal is működik
Hasznosítsd újra a PET-palackot, amely segítségedre lehet a tojások szétválasztásában. A tojást üsd tálba, akár egyszerre többet is, majd vedd elő a palackot és középen óvatosan nyomd be az oldalát, érintsd a flakon száját a sárgájához, majd hirtelen engedd vissza az üveg falát. A mozdulatnak köszönhetően porszívó módjára szívja fel a sárgáját az üveg. Az összegyűjtött sárgáját öntsd egy másik tálba.
![tszct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4310/43109/431091/43109122_ee142bbf52380e92c8e6f8baf0b64f20_wm.jpg)
Kanalas trükk
Evőkanál is a segítségedre lehet. A kanalat stabilan fektesd egy széles szájú pohár tetejére, majd üsd fel a tojást, a sárgáját engedd a kanálra, a fehérje így szépen a pohárba kerül.
Lyukacsos szedő
Sült krumpli kiszedésénél szokás használni, de másnál is kipróbálható, például a tojás szétválasztásában nyújthat segítséget. Az eszközt fektesd tányérra, majd üsd rá a tojást, hagyd, hogy a fehérje kifolyjon, a sárgáját pedig helyezd át egy másik gyűjtőtálba.
Fotók: Getty Images