Így válaszd szét a tojást egyszerűen: 5 bevált trükköt mutatunk

tszct7
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb sütemény készítésénél kötelező mozzanat a tojás szétválasztása, mely egyszerűen hangzik, de kezdőknek és nem annyira ügyes kezűeknek gondot okozhat a művelet végrehajtása.

A sütemények univerzumában elmerülve a házi cukrászmesterséget a piskótasütéssel érdemes kezdeni. Bár piskóta több változatban is készülhet, az alapverzióba kell tojás, melyet szét kell választani.

A piskóta akkor jó, ha szép magas, légies, a fehérjéből vert habnak köszönhetően alakul ki a tökéletes textúra. Néhány változatban sütőport is használnak, a cukrászok azonban a térfogatnövelő használata nélkül készítik a pehelykönnyű tésztát. Otthon is könnyen kivitelezhető a dolog, a titok csak annyi, hogy a friss tojást megfelelően válaszd szét, egy csepp sárgája se legyen a fehérjében, így biztos, hogy szép habot tudsz verni.

tszct6

Amikor belejössz a sütemények készítésébe, egy idő után rutinmozdulatként fogod szétválasztani a sárgáját és a fehérjét. A legegyszerűbb megoldás, ha beszerzel egy jópofa tojáselválasztó eszközt, melyet helyezz a tál fölé, üsd bele a tojást, a fehérje a tálba folyik, a sárgája az eszközben marad, neked pedig csak át kell csúsztatni egy másik tálba.

Persze nem mindenki szeretne pénzt kiadni ilyen konyhai eszközért, nekik marad a jól bevált tojáshéjból tojáshéjba táncoltató módszer, vagy kipróbálhatnak házi praktikákat, melyek biztos sikert ígérnek.

tszvct1

Ahogy a profik csinálják

Már a tojás felütésénél fontos, hogy magabiztosan állj a feladathoz. Határozott, erős, de nem vad mozdulattal üsd a tojást a tálka szájához, törekedve arra, hogy a héj középen repedjen meg, ezek után óvatosan ketté lehet választani. A fehérje ekkor elkezd kicsorogni, majd szétnyithatod a tojást, ügyelve arra, hogy a sárgája az egyik héjcsészében maradjon. Ezután óvatosan kezdd el táncoltatni a sárgáját egyik héjból a másikba, miközben a fehérje teljes egészében a tálba csorog.

tszct3

Használd a kezed

Ha nem érzed biztosnak a tojáshéjas módszert, akkor használd a kezed. Hisz tudod, ami a konyhában történik, az ott is marad, senkinek nem kell elmondanod, hogy így választottad szét a tojást. Két praktika is létezik erre a módszerre: az egyikben a felütött tojást a tenyeredbe kell engedned, az ujjaiddal felfogod a sárgáját, a fehérje pedig kifolyik.

tszct5

A másik lehetőség, hogy a tojást tálba ütöd, majd az ujjaidat markolónak használva emeled ki a sárgáját, hagyd, hogy a fehérje kifolyjon mellette.

PET-palackkal is működik

Hasznosítsd újra a PET-palackot, amely segítségedre lehet a tojások szétválasztásában. A tojást üsd tálba, akár egyszerre többet is, majd vedd elő a palackot és középen óvatosan nyomd be az oldalát, érintsd a flakon száját a sárgájához, majd hirtelen engedd vissza az üveg falát. A mozdulatnak köszönhetően porszívó módjára szívja fel a sárgáját az üveg. Az összegyűjtött sárgáját öntsd egy másik tálba.

tszct4

Kanalas trükk

Evőkanál is a segítségedre lehet. A kanalat stabilan fektesd egy széles szájú pohár tetejére, majd üsd fel a tojást, a sárgáját engedd a kanálra, a fehérje így szépen a pohárba kerül.

Lyukacsos szedő

Sült krumpli kiszedésénél szokás használni, de másnál is kipróbálható, például a tojás szétválasztásában nyújthat segítséget. Az eszközt fektesd tányérra, majd üsd rá a tojást, hagyd, hogy a fehérje kifolyjon, a sárgáját pedig helyezd át egy másik gyűjtőtálba.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük