A legpuhább és legszaftosabb sütőben sült csirkemell: cukros-fűszeres bevonattal
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Csirkemellet sütni mindenki tud: gondolnánk, amíg ki nem kerül a sütőből egy száraz, kemény, élvezhetetlen húsdarab. Az egyszerű alapanyag ugyanis figyelmet kíván, pácolni kell, vajjal locsolni, nem szabad túlsütni.
Ez a csirkemell fűszeres, csípős - bár ez ránk van bízva - és enyhén édes. Ettől lesz igazán ízletes és kicsit füstös ízvilágú, miközben szaftos marad. A csirkemellnek nagyon natúr, egyszerű íze van, ezért nagyon jól állnak neki az erőteljes fűszerek, magába szívja őket a hús.
Fontos, hogy álljon a hús a fűszerekben
A fűszerekkel jól be kell dörzsölni, pontosabban összerázni a csirkemellfilét, majd a zacskóval együtt, amiben összevegyítettük a hozzávalókat, betenni a hűtőbe. Ez egy nagyon fontos lépés, ettől lesz ízes a hús, úgyhogy ha nagyon sürgős a sütés, akkor minimum fél óráig, ha több időnk van, akkor akár egy napot is hagyjuk a pácban.
Magas hőfokon, kevés ideig
Azért, hogy ne száradjon ki a hús, magas hőfokon és rövid ideig kell sütni. Azért nem szabad túlzásba se esni, körülbelül 220 fok az ideális, ennél még éppen nem lesz száraz a hús külseje és szaftos marad a belseje. A kisebb, 150 grammos darabokat elég negyed óráig sütni, a nagyobbakat körülbelül 20-30 percig. Azért, hogy egészen biztosan ne legyen száraz kívülről, a sütés előtt minden csirkemellfilére tegyünk egy kis darab vajat.
A pihentetés
Nagyon fontos, hogy mikor kikerül a hús a sütőből, fedjük le fóliával, és hagyjuk 10 percig pihenni. Így a sütés közben keletkezett szaft benne marad a húsban, de ha ez a lépés kimarad, hiába a sok igyekezet, száraz lesz a végeredmény.
Szaftos, sütőben sült csirkemell
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.25 bögre barna cukor
- 3 evőkanál füstölt fűszerpaprika
- ízlés szerint chilipor
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál kakukkfű
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 0.5 teáskanál só
- 0.5 teáskanál bors
- 4 darab csirkemellfilé (bőr nélküli)
- 0.25 bögre vaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze alaposan a cukrot, paprikát, chilit, fokhagymaport, kakukkfüvet, cayenne-borsot, sót és borsot.
Tegyük a csirkemellfiléket egy zacskóba, szórjuk rá a fűszerkeveréket, és jól rázzuk össze, hogy a fűszer mindenhol bevonja a csirkét.
Tegyük a csirkemellet (a zacskóban) a hűtőbe, hagyjuk ott legalább 30 percet, de akár egy egész napot is.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Vegyük ki a zacskóból a csirkemelleket, tegyük őket egy alufóliával kibélelt tepsire. Minden csirkemell tetejére tegyünk egy evőkanál vajat.
Süssük a húst 20-30 percig. Ha kész, fedjük le fóliával, majd pihentessük 10 percig. Tálaljuk rögtön, de ha később ennénk, akkor csomagoljuk alufóliába, és tegyük a hűtőbe, 36 óráig eláll.
Fotó: Getty Images