
Szaftos rakott zöldbab hús nélkül, sok sajttal: mirelit zöldségből is isteni

Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül

Quinoás pogácsa spenóttal és babbal: vegán burgerbe kötelező

Joghurtos, currys csirkemell rizzsel: egzotikus ízek egyszerűen

Leveles tésztás, spárgás batyu: gyors finomságot mutatunk

Meseszép bodzás, rebarbarás piskótatekercs: mascarponés krémmel csábít
A zöldbab selymes besamelmártással van egybeforgatva, majd tepsiben sül aranybarnára.
Sokan nem is gondolnák, hogy zöldbabból mennyire finom rakottas készülhet, a nagy kedvenc rakott kel és karfiol mellett ez is helyet kaphatna. Nemcsak kiadós főétel, hanem ízletes köret is szervírozható belőle.
Ha köretnek szánnád, besamelmártással és sajttal egybeforgatva süsd pirosra, de ha izgalmasabb ízélményre vágysz, akkor a besamellel egybeforgatott zöldbab tetejére panko morzsa és pirított hagyma kerüljön, így kellemesen roppanósra sül. Az ízekkel is érdemes játszani: besamelnél gyakran a szerecsendió is különleges résztvevő, ebben a receptben viszont fokhagymától és cayenne-borstól lesz karakteresebb.
Így lesz még finomabb
A besamelmártásba pirosra sütött baconkockákat is érdemes keverni, úgy sokkal tartalmasabb és még ízletesebb étel kerülhet az asztalra. A recept nagy előnye, hogy akár előző este összedobhatod, majd lefedve hűtőben tárolhatod, amikor pedig szükség lesz rá, told a sütőbe és várd ki, amíg elkészül a mennyei rakott zöldbab.
Szaftos rakott zöldbab

Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 1 kilogramm zöldbab (mirelit)
- 20 dekagramm sajt (cheddar)
- 0.5 bögre panko morzsa (opcionális)
Besamelmártás:
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 deciliter tej
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál cayenne-bors
Pirított hagyma:
- 4 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Először a besamelmártást készítsük el: a vajat magas falú lábasban olvasszuk fel, majd keverjük bele a lisztet, állandó kevergetés mellett öntsük fel a tejjel, ízesítsük sóval és borssal, addig főzzük, míg besűrűsödik (körülbelül 5-8 perc). Utána keverjük bele a zúzott fokhagymát és a cayenne-borsot.
A babokat dobjuk forrásban lévő vízbe és főzzük puhára (5-8 perc), majd szűrjük le.
A puha babokat tegyük jénaiba vagy más hőálló edénybe, csorgassuk rá a besamelmártást és a reszelt sajttal keverjük egybe.
Készítsünk pirított hagymát e szerint a recept szerint.
A besameles zöldbab tetejére szórjunk panko morzsát (opcionális) és pirított hagymát, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, míg szép aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images