Krémes, szalonnás tészta pirult gombával: tejszíntől selymes a szósz

Nyomtatás
szalonnas-teszta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A paradicsom és a tejszín találkozása egyszerűen tökéletes, így sokkal krémesebb lesz az ízbomba szósz, ráadásul kevésbé savas.

Ha szereted az igazi házi szalonnát, főzd bele tésztaszószba, nagyon karakteressé és ízletessé teszi, minden finomabb lesz tőle. A főzést a szalonna pirításával kezdd, majd ennek a zsírján dinszteld meg a hagymát és a gombát, így azok is átveszik az ízét. 

A fehérbort sem érdemes kihagyni a szószból, bátran főzd bele, a nagy része úgyis elpárolog, csak az ízét adja át, valódi ízbomba lesz a vele készült alap. 

Mivel egy paradicsomos szószról van szó, érdemes bele tejszínt is keverni, az enyhíti a savasságát, lágyítja az ízeket. Ez a kombináció mindig nyerő, ha eddig még nem próbáltad, adj neki egy esélyt! 

Szalonnás-gombás tészta

szalonnas-teszta2

Hozzávalók 6 személyre

  • 100 g húsos szalonna
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 500 g gomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk. kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 180 ml száraz fehérbor
  • 800 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 200 ml tejszín (30-40%-os)
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 2 ek. parmezán
  • 500 g spagetti
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát vágjuk szeletekre, majd vékony csíkokra. A gombát alaposan mossuk meg, vágjuk szeletekre. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le.

Egy nagy, mély serpenyőbe dobjuk bele a szalonnát, majd süssük aranybarnára. Egy lukacsos szedőkanállal tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra.

Dobjuk a hagymát a szalonna zsírjára, majd kezdjük el dinsztelni. 5 perc múlva adjuk hozzá a gombát is, addig dinszteljük, míg picit megpirul, elpárolog alóla a víz.

Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet is, majd fél perc múlva öntsük fel a fehérborral. Várjuk meg, míg a bor nagy része elpárolog, ekkor öntsük fel a paradicsommal.

Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, tegyünk rá fedőt úgy, hogy maradjon egy kis rés, majd gyöngyözve főzzük 10-15 percig. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.

Közben a tésztát főzzük al dentére.

Adjuk a szószhoz a tejszínt és a bacont, melegítsük egybe, majd forgassuk bele a petrezselymet és a parmezánt is. 

Ha rögtön kínáljuk, a tésztát is a szószba forgathatjuk, ebben az esetben egy kevés főzővizet is adjunk hozzá, viszont ha nem fog elfogyni egyszerre, külön kínáljuk a tésztát és a szószt.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon