A házi tészta alapreceptje: a nagyi is így csinálta
A házi tészta egyszerűen készül. Megéri rászánni az időt, mert csodás étkek alkothatók belőle: szaftosabb ragukkal egybeforgatva is pompás, de töltött tészta, ravioli is formázható belőle.
Ha szereted az igazi házi szalonnát, főzd bele tésztaszószba, nagyon karakteressé és ízletessé teszi, minden finomabb lesz tőle. A főzést a szalonna pirításával kezdd, majd ennek a zsírján dinszteld meg a hagymát és a gombát, így azok is átveszik az ízét.
A fehérbort sem érdemes kihagyni a szószból, bátran főzd bele, a nagy része úgyis elpárolog, csak az ízét adja át, valódi ízbomba lesz a vele készült alap.
Mivel egy paradicsomos szószról van szó, érdemes bele tejszínt is keverni, az enyhíti a savasságát, lágyítja az ízeket. Ez a kombináció mindig nyerő, ha eddig még nem próbáltad, adj neki egy esélyt!
A szalonnát vágjuk szeletekre, majd vékony csíkokra. A gombát alaposan mossuk meg, vágjuk szeletekre. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le.
Egy nagy, mély serpenyőbe dobjuk bele a szalonnát, majd süssük aranybarnára. Egy lukacsos szedőkanállal tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Dobjuk a hagymát a szalonna zsírjára, majd kezdjük el dinsztelni. 5 perc múlva adjuk hozzá a gombát is, addig dinszteljük, míg picit megpirul, elpárolog alóla a víz.
Adjuk hozzá a fokhagymát és a kakukkfüvet is, majd fél perc múlva öntsük fel a fehérborral. Várjuk meg, míg a bor nagy része elpárolog, ekkor öntsük fel a paradicsommal.
Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, tegyünk rá fedőt úgy, hogy maradjon egy kis rés, majd gyöngyözve főzzük 10-15 percig. Kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
Közben a tésztát főzzük al dentére.
Adjuk a szószhoz a tejszínt és a bacont, melegítsük egybe, majd forgassuk bele a petrezselymet és a parmezánt is.
Ha rögtön kínáljuk, a tésztát is a szószba forgathatjuk, ebben az esetben egy kevés főzővizet is adjunk hozzá, viszont ha nem fog elfogyni egyszerre, külön kínáljuk a tésztát és a szószt.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu