A házi tészta alapreceptje: a nagyi is így csinálta

Házi alaptészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi tészta egyszerűen készül. Megéri rászánni az időt, mert csodás étkek alkothatók belőle: szaftosabb ragukkal egybeforgatva is pompás, de töltött tészta, ravioli is formázható belőle.

A tésztás fogásokat mindenki szereti: legyen szó egy egyszerű krumplis tésztáról vagy lasagnéről, ezek az ételek sokaknak a kedvencei. A tészta az egész világon ismert, a legtöbb nemzet saját változatokkal büszkélkedik.

A tésztát otthon is elkészítheted, majd olyanra formázhatod, amilyenre csak szeretnéd. Lehet belőle metélt, kocka vagy valamilyen töltött csoda, ravioli vagy tortellini.

Bolondítsd zöldfűszerekkel

A házi tészta tájegységenként és családonként is eltérően készül. Az alap a liszt, só, tojás vagy víz. Ha tojás nem kerül a tésztába, akkor vizet kell helyette használni. A tésztát megéri valamilyen plusszal izgalmasabbá varázsolni: keverj hozzá finomra aprított zöldfűszert, petrezselymet, rozmaringot, bazsalikomot vagy mást. A tészta zöldségekkel is gazdagítható, céklával vagy édesburgonyával, az ilyen pluszoktól extra ízt és különlegesebb színt kap.

Milyen lisztből készüljön?

Hagyományosan 00-sal, de durum vagy valamilyen különlegesebb fajtával is működik a recept. Próbáld ki teljes kiőrlésűvel, vagy vegyítve, fele-fele arányban. A kész tésztát vághatod vagy formázhatod, teljesen rád van bízva, hogyan kerül a tányérra.

Tészta házilag

Házi alaptészta ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1 teáskanál
  • 5 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk egybe a sóval. Ezután ássunk a közepébe mélyedést, majd üssük bele a tojásokat, és géppel vagy kézzel gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.

A begyúrt tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 1 órára, de azonnal is dolgozhatunk vele.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjuk vagy formázzuk tetszőlegesre.

A tésztát bő, sós vízben főzzük addig, amíg feljön a víz felszínére, majd hagyjuk még a vízben 4-5 percig. Érdemes kóstolni, így ellenőrizve, milyen az állaga.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük