Szénhidrátmentes élvezet a nyárra: joghurtos padlizsánsaláta
Végre olcsó a padlizsán!

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Padlizsán egész évben kapható, ilyenkor pedig már egészen baráti az ára. Épp itt az ideje tehát, hogy elkezdjük használni, és finom ételeket készítsünk belőle. Nyugalom, lesz majd padlizsánkrém recept is, de most egy sokkal izgalmasabb, bár hasonlóan egyszerű ételt mutatunk: a joghurtos padlizsánsalátát.

Aki szereti a török/arab ételeket, és ennek megfelelően időnként betér egy ilyen étterembe, bizonyára látott, vagy kóstolt már joghurtos padlizsánsalátát. Ez az elképesztően finom, frissítő, ugyanakkor egészséges és laktató étel egyenesen sír utána, hogy otthon is készítsünk belőle egy hatalmas tállal.

Húsok, sajtok mellé is nagyon finom, de simán pirítóssal, kiflivel, vagy pitával is kiadós kis étkezést tudunk az asztalra varázsolni egy nagy tál joghurtos padlizsánsalátával. Technikailag sem igényel különösebb felkészültséget, egyszerűen meg kell sütni olajban a kockára vágott padlizsánt, jól le kell csöpögtetni, nyakon kell önteni egy vödör joghurttal - rutinosak tejfölt is tesznek bele - és jöhetnek a fűszerek.

Friss petrezselyem az ablakból

Mivel ilyenkor nyáron elég sok recept kívánja a friss petrezselyemzöldet, akkor járunk a legjobban, ha tartunk otthon belőle. Úgy értem, tényleg frisset, és nem vágottat. Lehet cserépben is kapni kifejlett növényt, amit ha jól gondozunk, elég sokáig ontja a zöld leveleket. De választhatod azt is, hogy veszel egy kis zacskónyi metélőpetrezselyem magot, és mindig saját növényeket nevelsz az ablakban, vagy a teraszon. Ez utóbbi verzió annyival praktikusabb, hogy az otthon nevelt metélőpetrezselyem biztosan nem járta meg a hűtőházakat a világ körül, tehát sokáig életben fog maradni. Vagy, ha látod, hogy nem, akkor már vetheted is a következő adag magot egy másik cserépbe.

Joghurtos padlizsánsaláta

joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 darab nagyobb padlizsán
  • 3 deciliter joghurt
  • 150 gramm tejföl
  • 0.5 csomag petrezselyemzöld
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • 0.5 liter olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat kockára vágjuk, és olajban kisütjük, mint a krumplit.

Közben durvára vágjuk a petrezselymet, és meghámozzuk a fokhagymát.

Amikor az összes padlizsán kisült és leitattuk róla az olajat, betesszük egy tálba, és összekeverjük az összes többi hozzávalóval. A fokhagymát zúzva keverjük bele.

Jól behűtjük, és már kész is. Fotó: Saját

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük