
Szénhidrátmentes élvezet a nyárra: joghurtos padlizsánsaláta
Végre olcsó a padlizsán!
Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára
Ropogós

Frissítő brokkolisaláta krémes öntettel: nem kerül bele majonéz

Sűrű, gazdag sültpaprika-krémleves: melegen és hidegen is isteni

Csodafinom kakaós palacsinta: bármilyen töltelékkel jólesik

Szaftos, csirkés rigatoni: a fűszeres paradicsomszósz is megér egy misét

Kurkumás tea tele fűszerekkel: forró ital a vírusok ellen
Padlizsán egész évben kapható, ilyenkor pedig már egészen baráti az ára. Épp itt az ideje tehát, hogy elkezdjük használni, és finom ételeket készítsünk belőle. Nyugalom, lesz majd padlizsánkrém recept is, de most egy sokkal izgalmasabb, bár hasonlóan egyszerű ételt mutatunk: a joghurtos padlizsánsalátát.
Aki szereti a török/arab ételeket, és ennek megfelelően időnként betér egy ilyen étterembe, bizonyára látott, vagy kóstolt már joghurtos padlizsánsalátát. Ez az elképesztően finom, frissítő, ugyanakkor egészséges és laktató étel egyenesen sír utána, hogy otthon is készítsünk belőle egy hatalmas tállal.
Húsok, sajtok mellé is nagyon finom, de simán pirítóssal, kiflivel, vagy pitával is kiadós kis étkezést tudunk az asztalra varázsolni egy nagy tál joghurtos padlizsánsalátával. Technikailag sem igényel különösebb felkészültséget, egyszerűen meg kell sütni olajban a kockára vágott padlizsánt, jól le kell csöpögtetni, nyakon kell önteni egy vödör joghurttal - rutinosak tejfölt is tesznek bele - és jöhetnek a fűszerek.
Friss petrezselyem az ablakból
Mivel ilyenkor nyáron elég sok recept kívánja a friss petrezselyemzöldet, akkor járunk a legjobban, ha tartunk otthon belőle. Úgy értem, tényleg frisset, és nem vágottat. Lehet cserépben is kapni kifejlett növényt, amit ha jól gondozunk, elég sokáig ontja a zöld leveleket. De választhatod azt is, hogy veszel egy kis zacskónyi metélőpetrezselyem magot, és mindig saját növényeket nevelsz az ablakban, vagy a teraszon. Ez utóbbi verzió annyival praktikusabb, hogy az otthon nevelt metélőpetrezselyem biztosan nem járta meg a hűtőházakat a világ körül, tehát sokáig életben fog maradni. Vagy, ha látod, hogy nem, akkor már vetheted is a következő adag magot egy másik cserépbe.
Joghurtos padlizsánsaláta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab padlizsán nagyobb
- 3 deciliter joghurt
- 150 gramm tejföl
- 0.5 csomag petrezselyemzöld
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 0.5 liter olaj a sütéshez
Elkészítés:
A padlizsánokat kockára vágjuk, és olajban kisütjük, mint a krumplit.
Közben durvára vágjuk a petrezselymet, és meghámozzuk a fokhagymát.
Amikor az összes padlizsán kisült és leitattuk róla az olajat, betesszük egy tálba, és összekeverjük az összes többi hozzávalóval. A fokhagymát zúzva keverjük bele.
Jól behűtjük, és már kész is. Fotó: Saját