Puritán, de isteni, mindenmentes zöldségmix – Ez a szerzetesek eledele

szerzetesek eledele

Már a neve is sejteti, hogy valami egészen puritán ételről lesz szó, amelyet leginkább a kínai büfék kínálatából ismerhetünk.

Ha kínai étterem felé visz az utam, és nem vágyom se csípősre, se túl édesre vagy savanyúra, akkor bizony jól át kell nézni a kínálatot. A szerzetesek eledele pont ilyen étel, egyszerű, de a roppanós zöldségektől nagyon finom.

Miért szerzetesek eledele a neve?

Azért is jó étel, mert otthoni zöldségmaradékokból is el tudom készíteni és igazából bármilyen idényzöldséget bele lehet tenni. A neve onnan ered, hogy Kínában a buddhista szerzetesek koldulni kényszerültek, hogy a napi élelmet megszerezzék, és szerencsére mindig összejött annyi maradék, hogy ezt az ételt meg tudják csinálni. 

A szerzetesek eledele mindössze négy összetevőből áll, ez a sárgarépa, a hagyma, a gomba (általában fafül) és a káposzta (ennek is a  torzsájából a legfinomabb). Ehhez kerülhet kukorica, zöldborsó, brokkoli, bambuszrügy vagy cukkini. Fogyaszthatjuk önálló ételként, de ha nagyobb az étvágyunk, köretként is. 

Szerzetesek eledele

szerzetesek eledele kicsi

Hozzávalók 2 személyre:

  • 20 dekagramm káposzta
  • 2 darab sárgarépa
  • 10 dekagramm zöldbab
  • 10 dekagramm brokkoli
  • 5 dekagramm kukorica
  • 5 dekagramm fafülgomba
  • 1 fej hagyma
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát kockázzuk fel, a répát szeleteljük vékonyra, a brokkolit szedjük rózsáira, majd az összes többi zöldséggel és gombával összekeverve egy pillanatra tegyük forrásban lévő vízbe. Szűrjük le, tegyük egy wokba, öntsük rá a szójaszószt, pirítsuk meg. Adjuk hozzá az olajat. A lényeg, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak. 

 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük