A házi sütésű bagelnek nincsen párja: így készítve biztos a siker
Az aranybarnára sütött, lyukas közepű zsemle kívül ropogós, belül kellemesen puha. Ha eddig még nem próbálkoztál az elkészítésével, most itt az ideje.
A simit a török és a görög konyha kedvenc utcai finomsága, mely látszólag valóban a bagelre emlékeztet, textúrájában azonban teljesen más, ugyanis kívülről sokkal ropogósabb. Hagyományosan magában falatozzák, reggelizőhelyeken joghurttal, sajttal és lekvárral, de napjainkban egyre népszerűbb zöldségekkel és felvágottal kínálni.
Úgy tartják, Isztambulban a legfinomabb a simit, amit szinte minden sarkon kínálnak az árusok. A finomság tájegységenként, családonként más recept szerint készül. Van, ahol tej kerül a tésztába, míg más változatokban víz szerepel, de a sütési technikát illetően is találni eltéréseket.
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk egybe a sóval.
A langyos vízbe keverjük bele az élesztőt, majd az olajjal együtt adjuk a liszthez, és dagasszuk be. Ezután konyharuhával takarjuk le a tésztát, és meleg helyen kelesszük 1 órát.
A tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, majd osszuk 6-8 darab egyforma méretű kis cipóra.
A tésztagombócokból sodorjunk rudakat, majd hajtsuk ketté, és sodorjuk újra össze, a végüket pedig csípjük össze. Így kapunk egy szép, kör alakú fonatot.
A vizet melegítsük fel a mézzel együtt. Amikor langyos, merítsük bele a kör alakú fonatokat, majd forgassuk meg szezámmagban.
A gyűrűket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, és így kelesszük 20-30 percig. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu