A házi sütésű bagelnek nincsen párja: így készítve biztos a siker

13
Nyomtatás
bcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az aranybarnára sütött, lyukas közepű zsemle kívül ropogós, belül kellemesen puha. Ha eddig még nem próbálkoztál az elkészítésével, most itt az ideje.

A kézzel készített zsemlék receptjét a Lengyelországból kivándorolt zsidók vitték magukkal az ígéret földjére, így tett világismertségre szert a finomság. A tömör péksütemény akkor tökéletes, ha kívül ropogós, a belseje azonban puha. A textúra érdekében a tészta a sütés előtt forró fürdőt vesz, csak utána megy a sütőbe barnulni.

A bagel elkészítése nem nehéz, csak időigényes. Megéri otthon nekiállni, mert isteni: kend meg vajkrémmel, és készíts belőle szendvicset, ha viszont édesszájú vagy, lekvárral is kipróbálhatod a zsemlét.

Házi, egyszerű bagel

bct

Hozzávalók 8 darabhoz

Tészta:

  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 300 ml langyos víz
  • 500 g kenyérliszt
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj

A vízbe:

  • 1 evőkanál barna cukor

Tetejére:

  • 1 darab tojás
  • szezámmag, mák, tengeri só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Először a porcukrot és az élesztőt szórjuk keverőtálba, majd öntsük rá a vizet, és keverjük alaposan össze. Ezután jöhet a liszt fele, a só és az olaj, majd kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat, közben a maradék lisztet fokozatosan adagoljuk. Körülbelül 10-15 perc alatt gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. A tésztacipót takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát osszuk egyforma méretű darabokra (8-10), majd ezekből a darabokból formázzunk kis gombócokat, melyeket letakarva kelesszünk még 30 percig.

A másodjára kelesztett tésztából formázzuk meg a bagel jellegzetes formáját. Ezt kétféleképpen lehet megtenni. Az egyik lehetőség, hogy a tésztacipókat kicsit kinyújtjuk, rúddá sodorjuk, majd hurkot képzünk, és összeillesztjük a két végét. A másik módszer szerint fogjunk egy fakanalat, és a tésztagombócok közepébe fúrjunk lyukat.

Egy nagy fazékban tegyünk fel vizet melegedni, keverjük bele a barna cukrot, majd amikor a víz forr, tegyük bele a tésztákat, és oldalanként főzzük 50-60 másodpercig. Ezután a bagelt vegyük ki a vízből, szűrőkanál segítségével csepegtessük le, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A bagelek tetejét kenjük le felvert tojással, szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal vagy tengeri sóval, és toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon