![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szilvás papucs a nagyi receptje szerint: a roppanós tésztán édes lekvár terül el
![szpcover](https://kep.index.hu/1/0/3766/37666/376663/37666389_2874695_0a7b61b738faf58ae55cbc678973eadd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Igazi régi kedvenc, örök klasszikus, amely a házi, nagyiféle szilvalekvártól lesz ellenállhatatlanul finom.
A retró sütik közül nehéz kiválasztani, melyik is a legnagyobb kedvenc. Bár a világ minden pontján találni valamilyen mennyei édességet, mindenkihez a régi családi receptek állnak a legközelebb. Ha csak megérzi az ember a készülő finomság illatát, máris megrohamozzák a régi emlékek azokból az időkből, mikor a szeretett nagymama sütött, főzött szíve kincseinek. Lehet bármilyen idős is az ember, ezektől az élményektől újra gyereknek érzi magát.
A kézzel nyújtott tészta és a nagyiféle házi szilvalekvár sokakban idézi fel ezeket az emlékeket. Bár rengeteg modern köntösbe burkolt süti hódít manapság, a régi nagy kedvencek, mint amilyen a mamaféle szilvalekváros papucs, sosem merülnek feledésbe. Süsd meg te is a retró süteményt, hadd ismerje meg azokat a régi ízeket és illatokat az ifjabb generáció is, amelyeken te is felnőttél.
Szilvalekváros papucs
![szpct](https://kep.index.hu/1/0/3766/37666/376664/37666403_1498f2f893ad42e7b7c1fae6a2a1ecdf_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 8 dekagramm porcukor
- 10 gramm élesztő
- 1 darab tojás (szobahőmérsékletű)
- 12 dekagramm olvasztott vaj
- 1 deciliter tej
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
- ízlés szerint szilvalekvár
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, utána szépen keverjük egybe, majd az élesztőt is morzsoljuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, a tojás, olvasztott vaj és a tej is kerüljön a tálba, gyúrjuk könnyen dolgozható, nem ragadós, fényes tésztává.
A kész tésztát fedjük le és pihentessük 15-30 percig.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, utána vágjuk négyzetekre (4x4 centiméter).
A tésztanégyzetek közepére kenjünk szilvalekvárt, majd a tészta egyik sarkát hajtsuk a lekvárra, utána a szemközti sarkával is járjunk el ugyanígy, rögzítsük jól a hajtásokat.
A lekváros papucsokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tésztát felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20-30 perc alatt szép aranybarnára.
Az elkészült papucsokat kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!