Szilvás papucs a nagyi receptje szerint: a roppanós tésztán édes lekvár terül el

1
Nyomtatás
szpcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Igazi régi kedvenc, örök klasszikus, amely a házi, nagyiféle szilvalekvártól lesz ellenállhatatlanul finom.

A retró sütik közül nehéz kiválasztani, melyik is a legnagyobb kedvenc. Bár a világ minden pontján találni valamilyen mennyei édességet, mindenkihez a régi családi receptek állnak a legközelebb. Ha csak megérzi az ember a készülő finomság illatát, máris megrohamozzák a régi emlékek azokból az időkből, mikor a szeretett nagymama sütött, főzött szíve kincseinek. Lehet bármilyen idős is az ember, ezektől az élményektől újra gyereknek érzi magát.

A kézzel nyújtott tészta és a nagyiféle házi szilvalekvár sokakban idézi fel ezeket az emlékeket. Bár rengeteg modern köntösbe burkolt süti hódít manapság, a régi nagy kedvencek, mint amilyen a mamaféle szilvalekváros papucs, sosem merülnek feledésbe. Süsd meg te is a retró süteményt, hadd ismerje meg azokat a régi ízeket és illatokat az ifjabb generáció is, amelyeken te is felnőttél.

Szilvalekváros papucs

szpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dekagramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 8 dekagramm porcukor
  • 10 gramm élesztő
  • 1 darab tojás (szobahőmérsékletű)
  • 12 dekagramm olvasztott vaj
  • 1 deciliter tej
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz
  • ízlés szerint szilvalekvár
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, utána szépen keverjük egybe, majd az élesztőt is morzsoljuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, a tojás, olvasztott vaj és a tej is kerüljön a tálba, gyúrjuk könnyen dolgozható, nem ragadós, fényes tésztává.

A kész tésztát fedjük le és pihentessük 15-30 percig.

Pihentetés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, utána vágjuk négyzetekre (4x4 centiméter).

A tésztanégyzetek közepére kenjünk szilvalekvárt, majd a tészta egyik sarkát hajtsuk a lekvárra, utána a szemközti sarkával is járjunk el ugyanígy, rögzítsük jól a hajtásokat.

A lekváros papucsokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tésztát felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20-30 perc alatt szép aranybarnára.

Az elkészült papucsokat kínáljuk porcukorral meghintve.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon