Édes, ragacsos mázban pácolt lazac: 5 perc alatt készre sül
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Régen a lazac valami elképesztő luxusételnek számított, manapság viszont már az összes szupermarket kínálja egészen elfogadható áron. Érdemes vásárolni, mert finom, egészséges és könnyen elkészíthető.
A lazac azért szuper alapanyag, mert villámgyorsan elkészül és szinte alig kell valamivel ízesíteni, mégis tökéletes főétel válik belőle.
A lazac nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, szóval elképesztően egészséges, érdemes minél többet fogyasztani belőle. Nem elég, hogy egészséges, nagyon finom is, általában az is megeszi, aki amúgy ódzkodik a halaktól.
Sajnos Magyarországon az európai átlagnál is jóval kevesebb halat fogyasztunk, gyakorlatilag csak a hekk az, amit szinte mindenki ismer, de az is inkább a balatoni nyaraláshoz tartozik hozzá. Úgyhogy azt ajánlom, hogy ismerkedjünk a lazaccal és annak jótékony hatásaival.
Szójás-mézes lazac
Hozzávalók 2 adaghoz
A lazachoz
- 350 gramm lazacfilé
- 1 evőkanál olívaolaj
A páchoz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál friss gyömbér
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál olívaolaj
- 80 milliliter szójaszósz
- 115 gramm méz
- opcionális szezámmag
Elkészítés:
Tegyük a lazacszeleteket egy zárható zacskóba. Egy mérőedényben készítsük el a pácot. A fokhagymát és a gyömbért vágjuk fel apróra, keverjük hozzá a pirospaprikát, a szójaszószt, az olívaolajat és a mézet. A felét öntsük a lazacra, zárjuk le a zacskót, és tegyük a hűtőbe fél órára. A maradék pácot tegyük félre.
Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, tegyük bele a lazacot, de ne öntsük rá a pácot. Az egyik oldalát süssük 2-3 percig, majd fordítsuk meg, a másik oldalát is süssük 1-2 percig. Vegyük ki a lazacot, majd a maradék pácot öntsük a serpenyőbe és forraljunk egyet rajta.
A lazacot a szósszal leöntve, szezámmaggal megszórva és zöldségekkel, friss salátával tálaljuk.
Fotó: Getty Images